Projektom teškim 1,5 milijuna razminirat će prostor pet općina

Autor: Agencija VLM , 10. srpanj 2013. u 12:14
Petar Glebov/PIXSELL

Očistit će se Rakovica, Josipdol, Barilović, Cetingrad i Generalski Stol, pod minama 65,3 četvorna kilometra u 12 gradova i općina.

Novim projektom vrijednim 1,5 milijuna eura od čega je iz fondova Europske unije stiglo čak 1,168.885 eura nastavlja se proces razminiranja Karlovačke županije. Županija ima još 65,3 četvorna kilometra minski sumnjivog prostora koji se proteže na 12 gradova i općina.

 Minski incidenti

 Ovim projektom obuhvaćena je površina od 1,490.295 četvornih metara na području općina Cetingrad, Rakovica, Barilović, Generalski Stol i Josipdol. Od mina će se očistiti Đurin Potok, Komesarac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lug Koranski, Mali i Veliki Kozinac, Petrunići, Vajin Vrh i Sabljaki Modruški. Svi poslovi oko ovog projekta trebali bi biti dovršeni do siječnja 2014. Na konferenciji kojom je u prostorima Karlovačke županije obilježen početak provedbe projekta župan Ivan Vučić podsjetio je da su dosad u 182 minska incidenta stradale 264 osobe, od toga čak 60 smrtno.

 –Naš cilj je Karlovačka županija bez mina za četiri godine. Dosad smo u niz projekata razminiranja uložili 3,5 milijuna kuna i mislim da smo po tome na vodećem mjestu u Hrvatskoj. I ove godine predvidjeli smo za tu namjenu 350.000 kuna koje ćemo, vjerujem, u suradnji s ITF-om udvostručiti ili utrostručiti – najavio je župan Vučić.

 Odlična suradnja

 Konferenciji i svečanosti kojom je u Generalskom Stolu obilježen početak radova na ovom projektu bila je nazočna i Dijana Pleština ravnateljica Ureda za razminiranje.

 –U proteklih 13 godina uspjeli smo ostvariti iznimnu suradnju zahvaljujući trudu, ali i kreativnosti ljudi u Karlovačkoj županiji. Zato je na ovaj prostor stiglo zaista puno novca iz drugih izvora. Svima mora biti jasno da je riječ o iznimno važnom poslu, jer dok bude miniranog prostora nećemo napredovati u gospodarskom smislu, ali ni kao društvo u širem smislu – zaključila je Pleština.

Komentirajte prvi

New Report

Close