Prodaja vozila u Europi pala 6,7%, u Hrvatskoj 24,3

Autor: Darko Bičak , 22. srpanj 2013. u 22:00
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

U Europi je prodano gotovo pola milijuna vozila manje nego u prvom lanjskom polugodištu, u minusu su i zemlje poput Švicarske i Austrije.

Da je hrvatsko trište automobila zabilježilo velik pad prodaje u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, pokazuju i podaci britanske autoagencije Jato, prema kojoj su u prvom polugodištu u našoj zemlji prodana samo 15.342 nova vozila, što je pad od 24,3 posto u odnosu na istro razdoblje lani. Iz analize Jatoa vidljivo je da je na razini svih 30 promatranih europskih zemalja zabilježen pad prodaje od 6,7 posto.

Kupce je tako našlo 6,46 milijuna novih automobila, što je pad od gotovo pola milijuna vozila u odnosu na lani. Darin Janković, direktor prodaje Jato Dynaimcsa za Hrvatsku, ističe da je trend pada prodaje novih automobila vidljiv u cijeloj Europi, čak i u nekim zemljama u kojima gotovo i nije bilo gospodarske krize. "U čitavoj Europi imamo pad, a u Hrvatskoj je katastrofa. Na situaciju na našoj zemlji je, osim sve lošijega gospodarskoga stanja, utjecao i ulazak u Europsku uniju te očekivanje novih trošarina i cijena. Činjenica je da se ulaskom u EU vrlo malo toga promijenilo, barem za nove automobile, pa će se u trećem kvartalu vidjeti tek prava slika", kaže Janković. Dodaje da je situacija posebno zanimljiva u zemljama poput Švicarske i Austrije, gdje krize nije bilo, a u kojima se proteklih godina gotovo u komad moglo predvidjeti vrlo stabilno tržište automobila.

Naime, upravo su te dvije zemlje zabilježile polugodišnji pad prodaje automobila od 8,4, odnosno od 12,6 posto. Na hrvatsko tržište automobila uvelike utječu velike flotne nabavke, bilo za privatne kompanije, ili pak za državu. Tako je u proteklom razdoblju nabava automobila za taksi tvrtku Cameo i državu utjecala na pozicioniranje automobilskih brendova u Hrvatskoj. Uskoro se očekuje i velika flotna nabava Ine. Inače, u Europi je najtraženija marka automobila bila Volskwagen, prodano ih je 809.486. Njihov Glof je sa 236.865 primjeraka bio najpoželjniji. Traženi su bili i Ford, Renault, Opel/Vauxhall, Peureot, Audi i Citroen. Pojedinačno su se najviše prodavali mali gradski auti: Clio, Polo, Corsa, Fiesta i Peugeot 208.  Prodano je i 327.623 BMW-a te 322.860 Mercedesa, koji bilježi rast prodaje za 2,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close