Prodaja je bolji mamac za ulagače u Brijuni rivijeru

Autor: Marija Crnjak , 12. rujan 2012. u 22:00

Prodaja zemljišta na lokacijama Hidrobaze i Pinete, umjesto da se ono daje u koncesiju, privući će znatno više ulagača nego na prethodnim, propalim natječajima, ocijenili su analitičari i investitori komentirajući najavu ministra turizma da će u novim natječajima za projekte Brijuni rivijera koristiti “prodajni”, a ne “koncesijski” model.

“Ta odluka privući će dosta međunarodnih ulagača. Koncesijski model bio je glavna prepreka za ozbiljnu provedbu projekta. Konačno je sazrela svijest o pravilima igre na međunarodnom tržištu”, kaže Sanja Čižmar, partnerica u tvrtki Horwath HTL Zagreb. Direktor Karamarko Consultinga Nikola Karamarko upozorava da u današnjim uvjetima poslovanja nitko neće ulagati u tuđe vlasništvo. S analitičarima se slaže i turistički poduzetnik i investitor Jako Andabak, iako sam nije zainteresiran za Brijune rivijeru. “Investitori vole ulagati u svoje, a takav model podupiru i banke te ostale financijske institucije koje prate projekte. Izgradnja hotela velikim je dijelom nekretninski biznis, pa ako nema vlasničkog odnosa, povrat ulaganja znatno je sporiji”, pojašnjava Andabak.

Kulturno dobro

Veća kontrola konzervatora
Komentirajući zastoj u potpisivanju koncesijskog ugovora za Sv. Katarinu Monumente zbog proglašenja kulturnog dobra, Veljko Ostojić je kazao da će zatražiti uvođenje “regulatora” koji će procjenjivati odluke konzervatora, definirati rok istraživanja i cijenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close