Prka: Spore reforme prigušuju zaradu banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2014. u 12:19
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Prošle je godine ukupna dobit prije oporezivanja hrvatskog bankovnog sektora kliznula na 695 milijuna kuna, s 3,5 milijardi kuna koliko je iznosila u 2012.

Hrvatske banke imaju dovoljno kapitala i likvidnosti, ali njihova će zarada ostati prigušena sve dok vlada ne smanji potrošnju i ne ublaži ograničenja za privatni sektor, kazao je u razgovoru za Reuters Božo Prka, čelnik Privredne banke Zagreb.

Prošle je godine ukupna dobit prije oporezivanja hrvatskog bankovnog sektora kliznula na 695 milijuna kuna, s 3,5 milijardi kuna koliko je iznosila u 2012., navodi Reuters. Glavni su razlog tog pada stroži propisi o rezervacijama za nenaplative kredite. Ujedno je na kraju prošle godine stopa prinosa na kapital pala na samo 1,3 posto, odražavajući višegodišnje razdoblje pada gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj.

"Ključni su uvjeti bolje profitabilnosti fiskalne prilagodbe i strukturne reforme koje bi utrle put snažnijim aktivnostima u privatnom sektoru i smanjenoj prisutnosti države u gospodarstvu", kazao je u Prka u jučerašnjem intervjuu Reutersu.

Većinski je vlasnik PBZ-a talijanska banka Intesa Sanpaolo, napominje Reuters, podsjećajući da je više od 90 posto hrvatskog bankovnom sektora u inozemnom vlasništvu.

Profitabilnost hrvatskih banaka donekle se oporavila u prvih šest mjeseci ove godine, a Prka ističe da značajniji napredak nije moguć dok gospodarstvo ponovo ne počne bilježiti rast. Hrvatska je posljednji puta zabilježila rast gospodarskih aktivnosti 2008. a prognoze za iduću godinu kreću se oko nule.

"Ima naznaka, poput povećanja izvoza, da bismo u 2015. mogli zabilježiti blagi rast, ali značajniji zaokret neće biti moguć ako se proračunski deficit ne uskladi s propisima Europske unije i ako se ne potakne privatni sektor", ističe čelnik PBZ-a.

Kao glavni uzroci pada hrvatskog gospodarstva spominju se kruta regulativa tržišta rada, skupa i neučinkovita državna uprava, visoko porezno opterećenje i česte izmjene zakona, navodi Reuters.

Bruxelles traži od Zagreba da do kraja 2016. svede proračunski manjak ispod razine od tri posto BDP-a, sa sadašnjih gotovo pet posto, napominje agencija.

Prka pak naglašava da bankovni sektor u Hrvatskoj ima dovoljno novca za financiranje gospodarstva i da će bez problema 'proći' aktualne europske provjere otpornosti banaka na nepovoljne uvjete poslovanja i analizu aktive, koje će obuhvatiti i četiri vodeće hrvatske banke.

Po njegovim se riječima bankovni sektor također i dalje uspješno nosi s pritiskom sve većih iznosa nenaplativih kredita, koji će početi popuštati tek kada gospodarske aktivnosti počnu rasti. Ukupni je udio nenaplativih kredita blizu 17 posto, odnosno blizu 30 posto kada su u pitanju krediti poduzećima.

"Nekih 35 do 40 posto nenaplativih kredita mogu za godinu-dvije ponovo postati kvalitetni ako oporavak gospodarstva ojača. Upravo je zato tako važno da banke i gospodarstvo u cjelini svjedoče brzim fiskalnim i strukturnim promjenama", naglašava Prka.

Njegova banka sastavila je trogodišnji plan rješavanja problema nenaplativih kredita u sklopu šire strategije koju je usvojio njezin većinski vlasnik.

Prka je dao intervju povodom Reutersova summita o ulaganjima u istočnoj Europi, koji se od 29. rujna do 1. listopada održao u Budimpešti, Bukureštu, Beogradu, Pragu i Varšavi.

Nekoliko je govornika na Reutersovom summitu prognoziralo val spajanja i akvizicija banaka nakon završetka analize aktive.

"Mislim da je konsolidacija sasvim moguća, ali ne očekujem nove inozemne igrače u lokalnom bankovnom sektoru", procjenjuje čelnik PBZ-a.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Nije baš sve tako crno…

“U Hrvatskoj su jedino bolje i kvalitetnije banke koje imaju odnos prema kupcu na izuzetno visokoj razini, toliko visok da se teško iti jedna država može mjeriti s našom. Ostalo sve što je vezano za državu, državnu upravu i pravosuđe je na strani Velike Britanije”. (Index.hr)


Kukanje na rastrošnu državu a banke kao što je PBZ i ZABA ne bi kune zaradili ,pardon ostvarili dobiti, da nije te iste države

Bez države ovakve banke ne postoje


Apsolutno točno. Ja bih dodao, da banke izgubljenu dobit zbog pogrešnih plasmana nadoknađuju od urednih klijenata, štediša i korisnika kredita – zakidajući ih na kamati. Upravo je ta PBZ licemjereno utvrdila fiksni dio kamate na kredite na način da je od ugovorene kamate odbila 6M Euribor koji je na povijesno niskim razinama. Naravno da ovakva rabota nije mogla proći bez sprege sa bivšim ministrom financija sumnjiva morala koji je to ozakonio. A taj Prka me stvarno razočarao: u prošlom stoljeću se hvalisao svojom inteligencijom te kako je pročitao desetke knjige o investiranju a sada vidim da je zapravo prosječan poslovođa koji samo revno izvršava zapovijedi svojih stranih gospodara. J.be se njemu za domovinu i RH.

sada kad su sve ugušili, sada kašljucaju ,jer i njih prigušuje, čudni ljudi, možda su mislili da im država može biti jedini klijent po 6,5-7,0%[emo_plazi]

Kukanje na rastrošnu državu a banke kao što je PBZ i ZABA ne bi kune zaradili ,pardon ostvarili dobiti, da nije te iste države

Bez države ovakve banke ne postoje

New Report

Close