‘Privilegije loših upravitelja novi je zakon zacementirao ‘

Autor: Saša Paparella , 06. prosinac 2015. u 22:00
Vencel Čuljak, autor analize 'Stečajni postupci u RH, leglo kriminala i korupcije'

U Njemačkoj je sačuvano 82 posto imovine tvrtki u stečaju, u RH samo 30 posto. Umjesto da ih kazni, stečajne upravitelje koji su to omogućili država je nagradila.

Hrvatska je dobila novi stečajni zakon koji je donio neke važne novosti, ali nije riješio sve probleme, primjerice, odnos stečajnih sudaca i stečajnih upravitelja.

O tome smo u Osijeku razgovarali s ekonomskim analitičarom Vencelom Čuljkom, autorom analize "Stečajni postupci u RH, leglo kriminala i korupcije". "Svih dosadašnjih devet izmjena Stečajnog zakona išlo je u prilog 50-ak stečajnih sudaca, a niti jedna u prilog stečajnim upraviteljima.

Prema prvom stečajnom zakonu, o stečaju su skrbila sudska vijeća u kojima je sjedilo po troje sudaca, no ta su vijeća 2003. godine ukinuta i otad stečajni sudac sam predstavlja sudbenu vlast. On postaje taj koji imenuje, bira, razrješava, nagrađuje, određuje vrstu posla i obavlja nadzor nad radom stečajnog upravitelja, kojem ostaju samo obveze", napominje Čuljak.

Pretplaćeni na unosne

"Novi zakon prijevod je njemačkoga stečajnog zakona, no problem nije u zakonu nego u ljudima koji ga provode. Loše je što stečajni sudac ostaje ono što je bio ranije: gazda koji određuje sve, a stečajni upravitelj ima prema njemu podanički odnos jer je potpuno ovisan", kaže Čuljak, koji i sam ima licenciju stečajnog upravitelja, no nikada nije vodio stečaj. Nije jedini.

"Od oko 450 stečajnih upravitelja nas pola nikad nismo vodili stečaj ili smo eventualno vodili stečajeve tvrtki bez imovine", kaže. Novi je zakon zacementirao takvo stanje, pa sada postoje A i B lista, a na prvoj su iskusni stečajni upravitelji, koji će zato i ubuduće dobivati najunosnije stečajeve.

Brendirani upravitelji

Neki od stečajnih upravitelja pretvoreni u prave brendove, vodili su i po više od 200 stečajeva? "Ako radite kvalitetno, ne možete istodobno voditi više od jednog stečaja, jer postajete poput direktora koji vodi tvrtku. U Njemačkoj je sačuvano 82 posto imovine tvrtki u stečaju, kod nas jedva 30 posto, a ljude koji su to omogućili sada nagrađujemo, umjesto da ih smijenimo! Nakon svega, postavljamo ih na A listu. Stvar je u kvaliteti stečajnih upravitelja i sudaca, oni mogu podići postotak sačuvane imovine, a ne izmjena zakona", zaključuje Čuljak.

Žele biti partneri sucima

Rješenje je komora stečajnih upravitelja

Čuljak predlaže osnivanje komore stečajnih upravitelja koja bi štitila profesiju, licencirala, ali i oduzimala licencije, educirala i postavila se kao partner stečajnim sucima. "Oni su, naime, zaštićeni zakonima, a nas nitko ne štiti. Tek kad postanemo njihovi partneri, postići će se ciljevi stečajnog postupka: bolje će se čuvati imovina stečajnog dužnika, a stečajni postupci trajat će kraće", kaže Čuljak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stečajna ekipa (suci+upravitelji) su jedna od većih mafia u RH (čast izuzecima!)!

New Report

Close