Prihodi Netflixa skočili 40 posto, broj pretplatnika na 125 milijuna

Foto: Reuters Foto: Reuters

Kada je osnovan 1997. godine Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev.

Prihodi Netflixa dosegnuli su u proteklom tromjesečju 3,7 milijardi dolara, 40 posto više nego godinu dana prije, što je najbrži rast prihoda u povijesti te kompanije, a snažno je porastao i broj pretplatnika na njezinu uslugu internetske televizije.

Prema u ponedjeljak objavljenom poslovnom izvješću te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dosegnula je u prvom tromjesečju ove godine 290 milijuna dolara, što je 63 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Broj pretplatnika na usluge Netflixa porastao je u proteklom kvartalu za 7,4 milijuna, oko milijun više nego što se očekivalo, pa ih sada ukupno u svijetu ima oko 125 milijuna.

Premda raste konkurencija Netflixu od strane Prime Videa, usluge internetske televizije tehnološkog diva Amazon.coma, ali i nekih drugih kompanija koje uvode online ponudu, kao što je medijski div Walt Disney, iz kompanije poručuju da je protekli kvartal bio odličan i da se pokazuje kako se stvaranje originalnog sadržaja isplati.

Kada je osnovan 1997. godine Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev.

Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastite, originalne emisije, a posljednji podaci pokazuju da je originalni sadržaj Netflixa u prvom tromjesečju porastao za 85 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na rekordna 483 sata.

Netflix je poručio da će nastaviti povećavati investicije u stvaranje originalnog sadržaja, a smanjivati licencirane sadržaje. U ovoj godini kompanija planira uložiti 8 milijardi dolara u televizijske programe i filmove.

Na brzo širenje Netflixa u svijetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je sada više od polovice svih pretplatnika Netflixa izvan SAD-a.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, u ponedjeljak je na Wall Streeta u produženom trgovanju cijena dionice Netflixa skočila gotovo 7 posto, na 330 dolara.

Stoga je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 137 milijardi dolara, dvostruko više nego što je iznosila godinu dana prije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!