Presuda ne može utjecati na ulaganja, ali širi optimizam

Autor: Danijela Jozić / VLM , 19. studeni 2012. u 16:11
Oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču utječe na međunarodnu sliku o Hrvatskoj i klimu u društvu/PIX

Politički, a pogotovo gospodarski odnosi sa Srbijom, koji su u uzlaznoj putanji, ne bi trebali biti pogoršani, ocjenjuju hrvatski poduzetnici.

Oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kojom je s Hrvatske skinuta oznaka da je slobodu izborila "udruženim zločinačkim pothvatom", neće znatnije utjecati na naš položaj na europskoj investicijskoj karti, a iako se već u petak nakon objave haške presude mogla čuti žestoka retorika političara iz Beograda, najnoviji događaji ne bi trebali bitnije poljuljati odnose sa Srbijom, pogotovo ne gospodarske.

Takav zaključak proizlazi iz razgovora sa sugovornicima Poslovnog dnevnika, s time da su ipak naglasili kako je riječ o važnoj odluci koja će utjecati na međunarodnu sliku Hrvatske i koja će unijeti optimizam u društvo koje je zapalo u depresiju. "Presuda neće imati izravan utjecaj na investicije, ali će jako pomoći u međunarodnim diplomatskim krugovima zbog uklanjanja stigme o Domovinskom ratu. Mnoge države i dalje gledaju na Hrvatsku kroz političku prizmu, ova presuda to skida i moći ćemo bez opterećenja voditi međunarodne pregovore, što je važno za napredak i razvoj", smatra lobist Natko Vlahović.

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Mladen Vedriš kaže da će sudska odluka vrlo pozitivno utjecati na našu integraciju u Europsku uniju. "Globalne kompanije imaju posebne urede koji ocjenjuju etičnost poslovanja u nekoj zemlji i sigurno je za nas olakšavajuća okolnost što je poništena prethodna inkriminirajuća presuda. Jedno je kad sami dokazujete da ste nevini, a drugo kad to crno na bijelo kaže međunarodni sud", smatra Vedriš. Prve reakcije iz Srbije su, smatra, refleksne i primarno ih političari upućuju tamošnjoj javnosti. "Život i gospodarski razvoj između Hrvatske i Srbije ide dalje. I za njih je ulazak u Europsku uniju važan", zaključuje Vedriš. Član Uprave Francka Josip Budimir kaže da će u Srbiji biti "pojedinačnih frustracija", no da se neće dogoditi neki veći potresi u odnosima dviju država. "Presuda neće donijeti promjene u privlačenju investitora u Hrvatsku. Tu su i dalje najvažnije pogodnosti koje sami nudimo ulagačima kao i pravno siguran okvir. Odluka suda ide u prilog slici o Hrvatskoj, ali neće biti presudna za investitore", drži Budimir. Mate Granić, konzultant i bivši ministar vanjskih poslova, smatra da će presuda donijeti optimizam. "Njega trenutno uopće nema u hrvatskom društvu. Odluka će utjecati na opću klimu u društvu, uključujući i onu poduzetničku. Utjecat će i na naše samopouzdanje", kaže i dodaje da neće doći do poremećaja odnosa u regiji.

"Bit će različitih ocjena iz Srbije, ali mislim da oni sad imaju previše drugih problema", zaključuje. Predsjednik HGK Nadan Vidošević pak kaže: "Hrvatsko je društvo u sklopu pristupnih pregovora za NATO i EU napravilo velik put u svojem razvoju i razvoju države. To je temelj općeg ugleda Hrvatske u svijetu, pa i gospodarskog ugleda. Oslobađajuća presuda je potvrda da je naš put od početka borbe za nezavisnost bio ispravan." Komentirajući odnose sa Srbijom, Vidošević ističe da "trenutne emotivne reakcije ne mogu na dugi rok poremetiti vitalne interese dviju država i gospodarstava osuđenih kao susjeda jednih na druge". U Atlantic grupi i našičkom Nexeu ne očekuju da će zbog presude imati poremećaje u poslovanju u Srbiji. "Ne očekujemo negativne efekte na naše poslovanje u Srbiji. Istodobno ne očekujemo ni veći utjecaj ove odluke na položaj Hrvatske u smislu privlačenja investicija i rejting zemlje", poručuje vlasnik te tvrtke Ivan Ergović. Iz Atlantica pak poručuju kako "u Srbiji imaju značajan i uspješan biznis na koji političke okolnosti nikada nisu imale utjecaja te drukčije ne očekuju ni u budućnosti".

U Srbiji će biti pojedinačnih frustracija, no neće se dogoditi neki veći potresi u odnosima Hrvatske i te zemlje

J. Budimir Franck

Ne očekujem negativne efekte na naposlovanje u Srbiji, ali ne očekujem ni veći utjecaj na položaj Hrvatske
I. Ergović Nexe grupa 

Odluka će utjecati na opću klimu u društvu, uključujući onu poduzetničku. Utjecat će i na samopouzdanje
M. Granić konzultant

Presuda neće imati izravni utjecaj na investicije, ali će jako pomoći u diplomatskim krugovima što je važno  
N. Vlahović lobist

Oslobađajuća presuda je potvrda da je hrvatski put od početka borbe za nezavisnost bio ispravan
N. Vidošević HGK

Odluka suda imat će vrlo pozitivan utjecaj na našu integraciju u Europsku uniju, ojačala je naš položaj
M. Vedriš konzultant

U Srbiji imamo uspješan biznis na koji politika nije imala utjecaja te očekujem da će tako biti i dalje
E. Tedeschi  Atlantic grupa

Komentirajte prvi

New Report

Close