Preokret pet do 12: Kaštelanske staklenike država šalje u stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 05. veljača 2015. u 22:00
Foto: Ivana Ivanović / Pixsell

Fina obustavila predstečaj iako se činilo da je nagodba gotova stvar.

Zaredali su stečajevi proizvodnih tvrtki u sektoru poljoprivrede: nakon rovinjske Mirne stečaj se priprema, čini se, i za Kaštelanske staklenike, prezaduženu kompaniju čiji žiroračun nije blokiran, što je iznimka od redovitih problema koji po pitanju likvidnosti imaju predstečajni dužnici.

Naime, tvrtka je upravo dobila rješenje da se njezin predstečajni postupak obustavlja. Tako je odlučila Financijska agencija na bazi neuspješnog ročišta na kojem, ukratko, vjerovnici nisu podržali predloženi plan. Posve je izvjesno da u ovom slučaju neće biti nikakve koristi od Finina postupka koji je trajao od srpnja prošle godine!

Kaštelanski staklenici, tvrtka u državnom vlasništvu, nagomilali su goleme dugove, a država je, prema našim saznanjima, preko noći odlučila od nje dići ruke. No, preko toga radnici i matički sindikat ne kane šutke prijeći, smatraju da je i država odgovorna. Doznajemo, stalno su im stizala uvjeravanja vlasnika da će predstečajna nagodba uspjeti, pa kako sad država tvrtku šalje u stečaj, gdje će se proizvodnja obustaviti, otvaraju pitanje što je, zapravo, kumovalo neočekivanom raspletu u vidu obustave predstečaja. Kako je tvrtka državna te najveća potraživanja, također, imaju državne institutucije, zašto je došlo do debakla postupka? Pitanje je to koje muči radnike, a istražuje ga matični sindikat, PPDIV.

Pravi misterij u ovom postupku, tvrde, jest preokret koji se dogodio na ročištu za glasovanje, a zasad su nepoznanica razlozi koji su stubokom promijenili subinu tvrtke. Kako je za Poslovni dnevnik izjavio Šimo Orešković, predsjednik PPDIV-a, bio je šokiran neočekivanim razvojem događaja na ročištu, gdje je nazočio u ime radnika. Kaže da je odmah prosvjedovao, a kao ključno navodi to što je postojao čvrst dogovor državnih vjerovnika da će podržati predstečajnu nagodbu.

Orešković tvrdi i da je dan uoči ročišta održan sastanak predstavnika glavnih vjerovnika iz redova države, uključujući i Poreznu upravu, na kojem je još jednom potvrđen pozitivan ishod. Radnici, njih 79 kojima tvrtka duguje jednu i pol plaću, mirno su spavali jer je predstečajnu nagodbu država dogovorila, a koordinator je bilo resorno Ministarstvo poljoprivrede, tvrdi Orešković.

Državne institucije trebale su glasovati za, a na kraju se nisu ni pojavile na ročištu. Izgleda kao da je ovo bio jedan veliki cirkus, poručuje sindikalni šef. Ljuti ga, kaže, debakl postupka koji je trajao mjesecima, što znači da je silni novac (navodno nekoliko stotina tisuća kuna) potrošen a ništa nije riješeno.

Što smo to onda cijelo vrijeme svi mi radili, pita se Orešković, najavljujući da ipak u sindikatu ne odustaju od posljednje slamke spasa. Naime, na inicijativu PPDIV-a dogovoren je za sljedeći ponedjeljak sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Bit će ondje, kako doznajemo, pomoćnik ministra Zoran Vasić, a očekuje se i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je navodno sve učinio da se stečaj tvrtke izbjegne, ali nije bio uspješan.

U vezi sa samim planom valja reći da je predviđao visoke stope otpisa tražbina, no unatoč tome čini se da nije realan, odnosno tražbine koje treba otplaćivati nije moguće financirati iz poslovanja. Utoliko ostaje samo jedno rješenje problema, a to je strateški partner, do kojeg je tvrtka pokušala doći pozivom potencijalnim partnerima da se jave. Kao mogući ulagač svojedobno se spominjao i jedan izraelski investitor zajedno s Podravkom, a o svemu se i dalje špekulira. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

evo nove prilike da se Šket dokaže

Ne znam gledam ovoga sindikalistu Simu. On je sokiran. Ajde moj jebivjetre da ste ti i radnici umisto sastancenja u vezi buducnosti firme sastancili sa motikom i lopatom u polju nikad vi ne bi otisli u stecaj. Sve ste unistili. Bivse Jadro to je bio PIK sa nekih 1400 radnika koji je u svom sastavu imao Staklenika,peradarstvo,maloprodaju,klaonicu hortikulturu, cvjecarne… Od svega ostalo jedno veliko nista. Jedino su ostali rasadnici i taj dio hortikulture sto je poklonjeno Anti Maslovu.
Po meni je ovo u stecaj trebalo poslat prije 10 godina,kupio bi netko za male pare vjerojatno,ali bi danas nesto radili,proizvodili,a radnici primali placu.Ovako jos Djekna nije umrla,a kad ce ne zna se.

U svitu ne postoje sindikati ka u rvackoj …..svaki dan u svim medijima ih ima … pusti komentari na svi i svašta i uvik su na raspolaganju
Koji će to bit sastanak u ponediljak… zamjenik ministra i sindikat a MOŽDA im se pridruži I SAM MINISTAR i dogovor će past ili neće …. a onda novinari iz svi poslovni redakcija na ČIČI zimi čekaju izjavu ……. mora da će početi pucati iz svi plotuna na vjerovnike SRAM IH I STID BILO ŠALJETE STAKLENIKE U STEČAJ
Posle sastanka ne gine marenda ili ručak na teret porezni obveznika
Možda na kraju ministar finacija da ostavku pošto im nije da pristanak za pozitivno okončanje PSN
E još samo fali ona “NEKA INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAL”

Pa drzava je cijelo vrijeme unutra a rezultati su porazavajuci. Tko garantira da bi se stanje poslije predstecajne nagodbe promjenilo na bolje? Do sada je tvrtka stalno radila sa gubitcima i nije se uspjela sanirati niti prodajom dijela zemljista. Zato je jedino moguce rjesenje stecaj. Dosta vise trosenja poreznog novca na vjecite gubitase. Mozda se u stecaju nadje kupac, koji nece imati obavezu preuzimanja svih uposlenih, tako da ce u najboljem slucaju ostati maksimalno 10% dosadasnjih uposlenih, sve ostalo je visak.

New Report

Close