Predsjednik instituta za financije T. Domazet dao potporu Jakovčeviću i Lovrinčeviću

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2015. u 11:57
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo Tihomir Domazet u subotu navečer dao je potporu svojim kolegama.

 Predsjednik Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo Tihomir Domazet u subotu navečer dao je potporu svojim kolegama, profesorima Ekonomskog fakulteta Dragi Jakovčeviću i Ivanu Lovrinčeviću, ocijenivši da ih je Hrvatska udruga banaka (HUB) nedopustivo i nedemokratski napala.

Domazet je u priopćenju reagirao na HUB-ovo pismo dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru u kojemu bankarska udruga traži očitovanje o, kako kažu, "netočnim i štetnim" izjavama dvojice profesora da banke manipuliraju tečajem i ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti. Domazet od banaka traži da se ograde od ovog "ataka HUB-a".

Uz potporu prozvanim kolegama, Domazet upozorava kako niti jedna banka u Hrvatskoj dosad nije pružila transparentno i cjelovito financijsko izvješće da bi se otklonile bilo koje sumnje i nejasnoće.

Poziva banke da potvrde ili opovrgnu službeni izvještaj Hrvatske narodne banke (HNB) prema kojemu su ukupno odobreni bankovni krediti na kraju 2013. godine iznosili 313,95 milijardi kuna, a pritom banke nisu imale nikakve domaće i inozemne obveze po osnovi kredita.

Banke za iznos od gotovo 314 milijardi kuna u 2013., prema izvješću HNB-a, nisu uzele nikakav zajam niti u Hrvatskoj niti u inozemstvu, pojasnio je Domazet u izjavi Hini te pozvao banke i financijske institucije na transparentno objavljivanje financijskih izvješća. To je, kaže, svugdje u inozemstvu preduvjet za bilo kakav daljnji razgovor.

Tek nakon toga treba pristupiti iznalaženju rješenja, rekao je i dodao kako je aktualni napad HUB-a na Jakovčevića i Lovrinčevića "neprimjeren ovom stoljeću".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Osnovna je stvar da je valutna klauzula izgubila smisao. Po definiciji ona je smišljena da u slučaju inflacije (pada vrijednosti) ISPLAĆENOG novca (dakle kune) banka ne ostvari gubitak. Obzirom da imaju extraprofit znači (jer inflacije kune nije ni bilo), a da svojim klijentima time stvaraju neprocjenjivu štetu mora se jasno i glasno izjasniti sudstvo, bez obzira u čemu su banke bile dužne ili nisu, to je njihov problem i eventualno loš poslovni potez – u što sumnjam. Dakle isplatile su KUNE. Jednom riječju to je prijevara i sud mora imati posljednju riječ u tome, ako ne naš, a onda međunarodni. S druge strane obzirom da se radi o prijevari velikih razmjera, nije mi jasno zašto i DORH nije započeo postupak.

New Report

Close