Poziv zainteresiranima za dokapitalizaciju Petrokemije

Autor: Marija Brnić , 05. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kutinskoj tvrtki nastavak restrukturiranja poduprtog jamstvima države od 350 mil. kuna uvjetovan privatizacijom.

Petrokemija do 19. lipnja drži otvoren poziv na iskazivanje interesa za dokapitalizaciju tvrtke. Taj korak predsjednik Uprave Đuro Popijač vidi nastavkom započetog postupka restrukturiranja Petrokemije, koje je Vlada poduprla i nedavnim osiguranjem dugoročnog kredita kod HBOR-a i kratkoročnog kod Erste&Steiermarkische banke u ukupnom iznosu od 350 mil. kuna.

Dokapitalizacija tvrtke uvjet je tog aranžmana, a daljnji proces biti će determinirani interesom potencijalnih ulagača. Najavljivano je iz vladinih redova da država želi u Petrokemiji i nakon pronalaska strateškog partnera zadržati kontrolni paket dionica, no sam način i propozicije postupka utvrdit će se nakon snimanja interesa tržišta.

Program restrukturiranja čeka se iz Kutine već punih godinu dana, a njegovo donošenje zatraženo je i radi Bruxellesa i davanja državnih potpora tvrtkama u teškoćama. No, iako je program pripremljen, konačan prijedlog biti će upućen EK nakon što se utvrdi interes privatnih ulagača za ulaganje u ovog proizvođača.

Dosad je kao glavni kandidat slovio PPD, koji je u ranijem pokušaju dokapitalizacije Petrokemije nudio pretvaranje svojih potraživanja u vlasnički udjel, ali je ponuda krajem 2016. istekla i nije prihvaćena. mb     

Komentirajte prvi

New Report

Close