Povratak u devedesete

Autor: Marija Brnić , 04. studeni 2016. u 07:41
Ministra Gorana Marića još mora predložiti Vlada i potvrditi Sabor/Patrik Macek/PIXSELL

Puno prije Marića u siječnju 1995. Vlada Nikice Valentića osnovala je Ministarstvo privatizacije i upravljanja državnom imovinom.

Idući petak ugasit će se nakon pet godina rada Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a osnovati novo ministarstvo državne imovine namijenjeno trenutnom ministru bez portfelja Goranu Mariću.

Prijedlogom zakona kojeg je u hitnu proceduru u Hrvatski sabor uputila Vlada nije i definiran sam ustroj novog ministarstva, već su tek, i to doslovce, prenesene odredbe o radu DUUDI-ja, čiji će zaposlenici ujedno postati zaposlenici ministarstva. Pripremu ustroja i sistematizacije radnih mjesta Marić bi trebao obaviti do polovice siječnja, no želi li uvjeriti i Vladu i javnost da su promjene potrebne, morat će "ubaciti u petu brzinu". Dosadašnje iskustvo s institucionalnim izmjenama sustava upravljanja imovinom pokazalo je da su zapravo bile nepotrebne, jer se na (pre)ustroj i stvarni početak rada novih institucija trošilo i po godinu i više dana. Marić, kojega formalno nakon osnivanja ministarstva na čelnu funkciju mora još predložiti Vlada i potvrditi Sabor, nije i prvi ministar upravljanja imovinomu Hrvatskoj.

U siječnju 1995. Vlada Nikice Valentića osnovala je Ministarstvo privatizacije i upravljanja državnom imovinom, na čijem je čelu bio Ivan Penić, a u mandatu naredne Vlade Zlatka Mateše to je ministarstvo vodio Milan Kovač. No, operativno sve je poslove odrađivao Hrvatski fond za privatizaciju, kojem su naredne vlade Ivice Račana i Ive Sanadera bile izravni "zapovjednik". Nakon afere Maestro i negativne javne percepcije HFP-a, Jadranka Kosor odlučila se na njegovo ukidanje i osnivanje AUDIO-a, koji se ustrojavao dvije godine. Zoran Milanović, pak, taj je sustav izmijenio i podijelio ga u tri segmenta – DUUDI, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Državne nekretnine. Slično kao i AUDIO, i taj sustav također je tek sada, uoči svog gašenja, zaživio. U novom sustavu CERP neće, kako se najavljivalo, biti pripojen ministarstvu, budući da je riječ o izvanproračunskoj instituciji, koja je pravni sljednik HFP-a i AUDIO-a i nosi financijski teret, a koji nije poželjan u proračunskoj tablici.

Riječ je o milijardama kuna tereta s osnova jamstava i kreditnih zaduženja kojima su svojedobno pružane pomoći problematičnim tvrtakama, kao i brojnih pravnih postupaka otvorenih protiv države zbog privatizacijskih i pretvorbenih procesa. Pravdanje nove transformacije i povratka starom modelu upravljanja imovinom tvrdnjom da dosadašnji sustav nije imao političku težinu apsolutno ne stoje, budući da su sve bitne odluke o nekretninama i strateškim tvrtkama proteklih godina donosila dva povjerenstva iz redova resornih ministara. Problemom u upravljanju imovinom nije se pokazao sam ustroj, nego odlučnost političke razine za donošenje odluka primjerice u slučajevima poput Petrokemije, Badela ili Imunološkog zavoda.

Od novog ministarstva premijer Andrej Plenković, pak, ima velika očekivanja, posebno za punjenje proračuna. Takve ambicije imao je i njegov prethodnik Tihomir Orešković, no malo je vrijednih udjela ostalo za privatizaciju osim među tvrtkama od posebnog značaja za državu, a pokazalo se i da je zbog nesređenog sustava u zemljišnim knjigama ili nedovršenim pravnim postupcima i dalje velik dio imovine nije moguće preko noći aktivirati. Konkretan plan aktivnosti na tom planu Marić će morati uklopiti već u plan rada za iduću godinu, a za koji je inače javna rasprava u tijeku, dok će promjene na duže staze zacrtati novom petogodišnjom strategijom raspolaganja imovinom koju treba usvojiti iduće godine. 

Komentari (15)
Pogledajte sve


Vidim da si obrazovan.

Cuj ti si sigurno doktorica znanosti kad citas net.hr i T-portal.Pretpostavljam da ce te uskoro primit u HAZU ako vec nisu.

Vidim da si obrazovan.

Ja čitam samo Glas Koncila.

Tu ću napisati.

Nemam šta čitati po portalima…. nema ništa zanimljivog…..jutarnji je dosadan, 24 sata isto..
još su najbolji tportal, net.hr…što vi čitate kolege?

New Report

Close