Povrat nacionaliziranih hektara? Nitko ništa ne zna

Autor: Božica Babić , 13. rujan 2015. u 22:00
Ministarstvo Orsata Miljenića ne vodi službenu evidenciju o podnesenim i riješenim zahtjevima/ P/PIXSELL

Prema novoj odluci Vlade, ako je za nacionalizirane hektare, koji su danas u portfelju države, zakupcima odobreno pravo građenja, ta parcela bivšem vlasniku ili nasljedniku neće biti vraćena već može dobiti zamjensku.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta koje im je oduzeto za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine ovih su dana dobili novu prepreku za povratak svoje 'djedovine'.

Vlada RH je kriterijima kojima obvezuje Agenciju za poljoprivredno zemljište da za bivše vlasnike na ime naknade pronađe zamjenske hektare dodala dopunu sukladno posljednjim izmjenama zakona o poljoprivrednom zemljištu. Naime, novi zakon je uveo zakup državnih hektara na rok od 50 godina uz dopuštanje gradnje gospodarskih objekata na tim parcelama. Ukoliko je za nacionalizirane hektare koji su danas u portfelju države zakupcima odobreno pravo građenja ta parcela bivšem vlasniku ili nasljedniku neće biti vraćena već može dobiti zamjensku, približno jednake vrijednosti utvrđene po procjeni sudskog vještaka za nekretnine, zaključak je Vlade.

Za koliko je hektara podnesen zahtjev, odnosno što je vraćeno bivšim vlasnicima, pitali smo u Ministarstvu poljoprivrede, gdje su nas uputili na "Ministarstvo pravosuđa koje je nadležno za poslove naknade za oduzetu imovinu."  "Ministarstvo pravosuđa nema zakonsku obvezu vođenja službene evidencije o zahtjevima podnesenim po zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Kako ministarstvo ne vodi službenu evidenciju o podnesenim i riješenim zahtjevima za naknađivanje oduzete imovine već se oni eventualno pribavljaju po potrebi ne možemo udovoljiti vašem traženju," odgovorili su iz kabineta ministra Orsata Miljenića.

Izbrisano

Nestao broj hektara

Zakon o naknadi za oduzetu imovinu stupio je na snagu u siječnju 1997., a ispostavljeno je oko 50.000 zahtjeva za povrat. Programom raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem iz 2010. konstatirano je da je u portfelju države 544.820 hektara od kojih je 48.020,88 ha rezervirano za povrat bivšim vlasnicima. U svim potonjim programima taj je podatak izbrisan.

Komentirajte prvi

New Report

Close