Potvrđena optužnica protiv Čehoka i Ptičeka u slučaju ‘Mercator’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 20:49
Ivan Čehok (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Inače, prvotna optužnica vraćena je mjerodavnome Općinskom državnom odvjetništvu, koje je nakon toga provelo građevinsko-financijsko vještačenje te ponovno podignulo optužnicu.

 Optužno vijeće Općinskoga suda u Koprivnici u cijelosti je potvrdilo optužnicu koprivničkoga Općinskoga državnog odvjetništva u slučaju "Mercator" kojom se bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka te bivšeg direktora varaždinske komunalne tvrtke "Parkovi" Miljenka Ptičeka tereti da su spornom zamjenom zemljišta oštetili grad Varaždin za 4,5 milijuna kuna.

Po tekstu optužnice, Čehok je na traženje bivšeg direktora "Parkova" Miljenka Ptičeka u ime grada sklopio ugovor o zamjeni nekretnina kojom je grad toj tvrtki dao zemljište vrijedno 4,5 milijuna kuna. Zauzvrat se tvrtka "Parkovi", kao nositelj prava korištenja, odrekla zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na drugom zemljištu u korist grada Varaždina.

U optužnici se navodi da je zamjena zemljišta sporna jer tvrtka "Parkovi" nikada nije bila vlasnik zemljišta kojeg se odrekla, nego je i to zemljište pripadalo gradu. Grad bi se i bez sklapanja predmetnog ugovora i bez ispunjenja ikakvih obveza upisao kao vlasnik te nekretnine – stoji u optužnici. Optužnica tereti Čehoka da mu je ta činjenica bila poznata prilikom sklapanja ugovora, a Ptičeka se sumnjiči za poticanje. Sporni ugovor potpisan je 1. ožujka 2006.

Pošto je grad spornim ugovorom zemljište u blizini gradskog središta dao "Parkovima", ta ga je tvrtka po znatno višoj cijeni prodala investitoru koji je na tome mjestu izgradio trgovački centar "Mercator". Grad je zauzvrat dobio zemljište u Jelačićki, šumi u blizini Drave, gdje je izgrađena sportska dvorana.

Inače, prvotna optužnica vraćena je mjerodavnome Općinskom državnom odvjetništvu, koje je nakon toga provelo građevinsko-financijsko vještačenje te ponovno podignulo optužnicu.

Gradski vijećnik i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Robert Podolnjak među prvima je upozoravao na moguću nezakonitost pri sklapanju tog ugovora. On je uoči izbora 2009. u jednom lokalnom tjedniku objavio dokumente na temelju kojih je izrazio sumnju u zakonitost sklapanja ugovora.

"Dokumenti čije sam objavljivanje platio u lokalnom tjedniku završili su kod pravosudnih tijela i na temelju njih pokrenuta je istraga koja je rezultirala optužnicom i današnjom potvrdom te optužnice", rekao je za Hinu Podolnjak te dodao da je to njegova "osobna moralna satisfakcija" budući da je prvi upozoravao na nezakonitost prilikom zamjene zemljišta.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš ponovio je komentirajući današnju optužnicu kako je to samo dokaz da je bivša gradska vlast upravljala gradom, proračunom te gradskom imovinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close