Potpisan ugovor za energetsku obnovu prve javne zgrade – Kockice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. kolovoz 2014. u 13:27
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ugovor su potpisali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ravnatelj APN-a Slavko Čukelj i direktor Reflexa Marin Validžić.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i zagrebačka tvrtka Reflex potpisali su danas "Ugovor o energetskom učinku" za energetsku obnovu prve javne zgrade – Kockice na zagrebačkom Prisavlju.

Ugovor su potpisali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ravnatelj APN-a Slavko Čukelj i direktor Reflexa Marin Validžić.

U idućih 12 mjeseci bit će izrađen projekt te temeljem njega provedena realizacija energetske obnove Kockice, a s ciljem učinkovite potrošnje energije, odnosno, postizanja ušteda na utrošku energenata. Nakon obnove, koja neće promijeniti vizualni identitet zgrade, očekuje se i do 50 posto smanjenje troškova za energente.

Hajdaš Dončić je rekao da je Kockica prva javna zgrada koja će se na ovaj način obnavljati, pri čemu će se promijeniti sve njezine staklene stijene, bit će ugrađene dizalice topline, no vizualni identitet zgrade će ostati isti.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš kazala je kako se na projektu Kockica, zgrade koja je sagrađena između 1963. i 1968. i zaštićeni je spomenik kulture, vidi što znači energetska obnova i kako je vezana uz javne zgrade.

Država, odnosno resorno ministrstvo ne mora osigurati niti jednu kunu iz proračuna, jer je energetska obnova osmišljena na način da se ono što obnovitelj napravi plaća iz uštede energenata, znači ona je samoodrživa, istaknula je ministrica.

Bitnim je izdvojila što će se za vrijeme cijelog projekta u Kockici raditi, odnosno nema preseljenja zaposlenika, kao što je moguće kada se obnavlja obiteljska kuća. "Kada je riječ o javnim zgradama, nema preseljenja", istaknula je Mrak Taritaš, dodavši da je riječ o zahtjevnom projektu, na 10 tisuća četvornih metara neto površine.

Prema iznesenim podacima, godišnji troškovi Ministarstva za energente za Kockicu iznose 3,35 milijuna kuna. Nakon obnove oni bi trebali iznositi 1,58 milijuna kuna. Uz godišnju naknadu tvrtki koja izvodi energetsku obnovu od 1,46 milijuna kuna, Ministarstvo će uštedjeti 123,7 tisuća kuna na godinu. Istekom 11. godine, plaćat će tek 47,7 posto sadašnjih troškova za energente, uz potpuno obnovljenu zgradu.

U strukturi te investicije, najveći dio se odnosi na obnovu, odnosno radove, nadzor, certifikat i usluge, gotovo 20,5 milijuna kuna. U samoj investiciji 7,7 milijuna kuna su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 12,8 milijuna kuna vlastita sredstva pružatelja usluge, tvrtke Reflex.

Na novinarsko pitanje je li današnja prezentacija napravljena kako bi se dokazalo da se radi na energetskoj učinkovitosti, jer je nedavno stigla kritika iz Bruxellesa da kasnimo, Mrak Taritaš je kazala da je Ministarstvo graditeljstva nadležno samo za energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

"Packa se ovaj put odnosi na zakon o učinkovitom korištenju energije koji je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i koji će ići u hitnu saborsku proceduru, čim Sabor počne sa radom, iza 15. rujna", kazala je ministrica. Rekla je i da sve što se od nas iz Bruxellesa traži, to i činimo i to u dobrom prolaznom vremenu.

Na pitanje novinara zašto je tako mali interes za energetsku obnovu javnih zgrada, izjavila je da je u tijeku desetak natječaja te kako treba imati na umu da je put kod javnih zgrada vezan uz energetsku učinkovitost puno duži nego kod obiteljskih kuća.

Podaci o svim obnovljenim javnim zgradama bit će, kako je kazala, prezentirani sredinom rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close