Potpisan sporazum o suradnji Slovenije i Mađarska u zračnoj obrani.

Zeljko Lukunic/PIXSELL Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sporazum moraju još ratificirati slovenski i mađarski parlament, što se očekuje do ožujka, izjavio je Jakič nakon potpisivanja sporazuma.

Slovenski i mađarski ministri obrane Roman Jakič i Csabo Hende potpisali su u petak u Kecskemetu (Mađarska) sporazum o suradnji na području zrakoplovstva i zračne obrane.

Ugovor će omogućiti uključivanje madžarskog ratnog zrakoplovstva u NATO-ovu operaciju kontrole slovenskog zračnog prostora budući da Slovenija sama ne raspolaže lovačkim zrakoplovima.

Sporazum moraju još ratificirati slovenski i madžarski parlament, što se očekuje do ožujka, izjavio je Jakič nakon potpisivanja sporazuma.

Od ulaska Slovenije u NATO savez nadzor slovenskog zračnog prostora obavljala je svojim zrakoplovima na osnovi sporazuma Italija, a sada će se, po riječima Jakiča, talijanska kontrola izmjenjivati s madžarskom.

Mađarska će u operaciji koristiti svoje zrakoplove Grippen, a Italija lovce F 16 i lovce eurofighter.

U slučaju kršenja slovenskog zračnog prostora, odluku o tome hoće li intervenirati talijanski ili mađarski lovci donosit će se na razini NATO saveza, rekao je Jakič.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!