Na plinskim ugovorima s MOL-om mogli bi izgubiti čak 20 mlrd. kuna

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2015. u 11:23
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpisnici ugovora zbog kojih je RH do ožujka 2014. mogla izgubiti 4,9 mlrd. kuna bili su Polančec i Šuker.

Jutarnji list u posjedu je analize koju je naručila hrvatska Vlada i koja pobija MOL-ovu tužbu protiv Hrvatske pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) zbog nepoštivanja Glavnog ugovora o plinskom poslovanju iz siječnja 2009. i Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju iz prosinca iste godine.

Zaključak te opsežne studije jest da su spomenuti ugovori toliko loši po Hrvatsku da bi u slučaju poštivanja potpisanog hrvatska državna tvrtka Prirodni plin izgubila nevjerojatnih 4,9 milijardi kuna samo do ožujka 2014. godine, dok bi kumulativni gubitak do 2023. godine dosegao šokantnih 20 milijardi kuna. Analiza do ožujka 2014. izvedena je iz odredbi ugovora i stvarnih tržišnih podataka, dok je druga brojka utemeljena na konzervativnim projekcijama. Glavni ugovor potpisao je potpredsjednik Sanaderove Vlade Damir Polančec. Dodatak Glavnom ugovoru potpisao je Ivan Šuker za vrijeme vlade Jadranke Kosor, uz obrazloženje da su željeli izbjeći plaćanje penala mađarskoj strani.

Ako su zaključci iz studije pripremane za Vladu točni, onda se može reći da su to najlošiji komercijalni ugovori ikad potpisani ispred hrvatske države. Hrvatska će svakako biti na gubitku; ako izgubi međunarodnu arbitražu, ali bi bila na još većem gubitku da je poštivala obveze iz ugovora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacd]

New Report

Close