Poticaji za zapošljavanje plus, a gdje je prednost za zakup zemlje?

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 27. listopad 2017. u 07:52
Zakon o OPG-ima u Saboru, udruge podijeljenih mišljenja/ Marko Jurinec/PIXSELL

Cilj zakona je usmjeriti obiteljske poljoprivrednike u poduzetničke aktivnosti kako bi ih se i profesionaliziralo.

Vlada je u Sabor uputila prijedlog zakona o OPG-ima, kojim se prvi put na jednom mjestu uređuje ovaj važan oblik poljoprivrednoga gospodarstva.

Utvrđuju se uvjeti za gospodarsku djelatnost poljoprivrede i povezane dopunske djelatnosti na  OPG-u, kao i uvjeti za Upisnik OPG-ova, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. "Ciljana skupina obuhvaća više od 62.000 OPG-ova koji imaju nositelje mlađe od 56 godina te kvalitetan obujam proizvodnje, a koje je potrebno usmjeriti u poduzetništvo kako bi nastavili rad u poljoprivredi tamo gdje žive i rade, te ih usmjeriti profesionalizaciji", istaknuo je Majdak. 

Želi se pojednostaviti pravila za stjecanje dohotka kroz uključivanje u dopunske djelatnosti, pruža se podrška da u radu na sezonskim i povremenim poslovima smiju pomagati članovi najšire obitelji bez zasnivanja radnog odnosa te se omogućava da resursi OPG-a neophodni za obavljanje poljoprivrede, a glavni su izvor sredstava za život, budu zaštićeni od ovrhe kao i imovina nužna za život i stanovanje. Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika (H.U.P.) podržava zakon jer su uvaženi zahtjevi da OPG-ovi do 3000 eura vrijednosti proizvodnje nemaju obvezu zapošljavanja.

"Unesena je i odredba o poticajima HZZ-a po kojoj će OPG-ovi imati pravo na dobivanje poticaja kod samozapošljavanja, zapošljavanja drugih osoba na gospodarstvu i uzimanja osoba na stručno usavršavanje, ističe Jaić. Zakon podržava i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ali ističe da je Vlada najavila da će ga pratiti i drugi koji bi trebali dati prednost OPG-ima u gospodarskoj djelatnosti.

"U prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu je odredba da prednost pri zakupu zemlje osim OPG-a imaju i mikropoduzeća, što nam se čini kao odstupanje od najave". Ima i onih koji smatraju da zakon nije dobar. Robert Hadžić, konzultant u Optimus savjetovanja, rekao je da to širom otvara vrata korporativnoj poljoprivredi. OPG-i su u EU temelj i glavna snaga poljoprivrede. "Od 12 milijuna poljoprivrednih gospodarstava u EU 97% su OPG-i. Nijedna članica EU nije pokušavala normirati i zakonski ustrojavati obiteljska gospodarstva posebnim zakonom", kaže Hadžić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close