‘Postoji mogućnost mijenjanja ugovora Ina-Mol’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2012. u 14:17
Dragutin Lesar (PXL)

Dragutin Lesar i Ruža Tomašić smatraju da postoji mogućnost mijenjanja ugovora Ina-Mol u slučaju pravomoćnosti presude Sanaderu.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić smatraju da postoji mogućnost mijenjanja ugovora Ina-Mol u slučaju pravomoćnosti presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu, dok HDSSB-ov Zoran Vinković ne vjeruje da se taj ugovor, osim revolucijom, može mijenjati.

U reakcijama nakon današnje nepravomoćne, prvostupanjske presude na 10 godina zatvora zbog afere Hypo i Ina-MOL bivšem premijeru Ivi Sanaderu, laburist Dragutin Lesar rekao je da ako ova presuda bude potvrđena i u drugostupanjskom postupku, onda to budi nadu ozbiljne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj.

Na pitanje može li se današnjom presudom mijenjati ugovor Ina-Mol, Lesar je rekao kako zadnju riječ tu moraju dati stručnjaci međunarodnog prava.

"Presuda nije pravomoćna – za bilo koji pravni potez – pa ćemo prvo morati pričekati pravomoćnost. Ako je neki ugovor potpisan temeljem primanja ili davanja mita, po meni postoje osnove za pokretanje postupka izmjene ugovora Ina-Mol", ocijenio je Lesar.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić naglasila je kako bi trebalo uzeti sav novac, "sve što je zaradio", poništiti ugovor s MOL-om, tako da se Ina vrati na početno stanje. "Ako se kaže da je nezakonito rađeno, onda se mora vratiti na početno stanje", rekla je Tomašić dodavši kako sada treba krenuti i s drugim ratnim profiterima.

"Ako su svi navodi iz ove presude točni, onda je Sanader trebao dobiti 15 godina", rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković dodavši kako drži da će ta presuda nanijeti veliku štetu HDZ-u s obzirom na to da je Sanader bio predsjednik stranke.

"To što sadašnji HDZ kaže da je postojao paralelni sustav i da nisu znali, moram reći da ja ne znam da može postojati u stranci i državi paralelni sustav, da vrh i Predsjedništvo HDZ-a nisu znali da im predsjednik stranke radi to što radi, a tu mislim i na bivšu predsjednicu Vlade i sve članove Vlade iz HDZ-a koji su dizali ruku za takve odluke", poručio je.

Ne vjeruje, rekao je, da se ugovor Ina-Mol više može mijenjati. "Šteta je za Hrvatsku napravljena, ukoliko ova presuda postane pravomoćna i ako se konačno dokaže da su navodi iz presude točni, ja ne vjerujem da se taj ugovor osim revolucijom može mijenjati“, rekao je Vinković.

Komentirajte prvi

New Report

Close