“Poslovna je klima u Varaždinu odlična, još da ubrzate donošenje nekih odluka…”

Autor: Ana Blašković , 07. lipanj 2015. u 22:01
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Lokalni direktor Wollsdorfa, austrijske kožarske grupacije koja u petak otvara tvornicu pokraj Varaždina, o razlozima ulaganja u Hrvatsku, investitorskim iskustvima, stanju u branši.

U Grazu se će 10. lipnja održati već tradicionalna prezentacija hrvatskog gospodarstva u Austriji pod nazivom Dan Hrvatske. Riječ je o 12. po redu događaju koji će okupiti oko 300 gospodarstvenika iz Austrije i Hrvatske na kojem će se razgovarati o aktualnim temama, posebno o mogućnosti suradnje na području energetike.

Među izlagačima je i Andreas Kindermann, direktor kožare Wollsdorf pokraj Varaždina, koja se službeno otvara u petak 12. lipnja. Kindermann će govoriti zašto je ta austrijska grupa odlučila investirati baš Hrvatskoj te o prednostima i nedostacima za strane ulagače u Varaždinskoj županiji.

Od četiri tvornice u svijetu Wollsdorf je jednu odlučio sagraditi u Varaždinu. Zašto se ste odlučili baš za lokaciju u Hrvatskoj?

Grupacija Wollsdorf leder u svom vlasništvu ima tvornicu u Austriji u kojoj se proizvodi koža za sva naša postrojenja u kojima se reže i šiva koža. Osim te, Wollsdorf ima tri tvornice u kojima se koža reže; jedna je od njih je u Austriji u Weizu, koja će se u budućnosti zatvoriti jer je zgrada u kojoj se nalazi stara i u najmu te nije moguća ekspanzija. Jedna tvornica je u Kini, ondje se dijelovi kože režu i šivaju za kinesko tržište. Naposljetku, u tvornici u Hrvatskoj rezat će se kožni dijelovi uglavnom za upravljače vozila za automobilski dio Wollsdorfova biznisa. Ti dijelovi se proizvode za cijeli svijet i dostavljaju našim kupcima koji proizvode upravljače za premium automobilske brendove.

Glavni razlog zašto smo se odlučili na gradnju tvornice u Hrvatskoj, u Varaždinu, jest što se riječ o lokaciji koja je geografski smještena na putu između Austrije, u kojoj imamo proizvodnju kože, te Rumunjske, gdje se nalaze naši najveći kupci. Osim toga, varaždinska regija ima tradiciju proizvodnje kože i tekstila te iskusne radnike dostupne za proizvodnju.

Kako ocjenjujete poslovnu klimu u Varaždinu?

Poslovno okruženje u Varaždinu od početka je bilo vrlo profesionalno i otvoreno prema našim potrebama. Tijekom faze izbora lokacije za tvornice imali smo dobru podršku, a dozvole za gradnju i sve potrebne papire za početak proizvodnje dobili smo unutar vremenskog okvira koji smo očekivali i bez kašnjenja.

Od dana kad smo zatražili građevinsku dozvolu do dana kad je tvornica proradila prošlo je manje od deset mjeseci. Varaždinski župan Predrag Štromar pružio nam je punu podršku, kao i lokalna Poslovna zona.

Nije tajna da Hrvatska ima problem s manjkom stranih investicija. Što biste savjetovali potencijalnim ulagačima?

Postoje područja u kojima je birokracija bila iznimno komplicirana. Primjerice, naši pregovori s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) o financiranju trajali su gotovo godinu dana, da bismo ih na kraju mi prekinuli. Proces donošenja odluka u pojedinim područjima trebao bi biti brži.

Kakva je trenutačno situacija na svjetskom tržištu kože?

Prilike na tržištu kože iznimno su kompetitivne. Naši konkurenti posluju diljem svijeta, a svakodnevno se pojačavaju pritisci na cijene. Kupci se sve manje fokusiraju na kvalitetu, pa čak i premium brendove sve više brine cijena proizvoda nego kvaliteta koju dobivaju.

Mi u Wollsdorfu pružamo našim kupcima najbolji proizvod za upravljače, za koje smo dobili nagradu za ‘kožaru godine’ kao najbolja kožara u svijetu. Posljednjih godina uspjeli smo rasti oko 10 posto godišnje unatoč vrlo zahtjevnom okruženju.

Kako je Wollsdorf poslovao u 2014. i koji su vam daljnji planovi za Hrvatsku?

Tvornica u Varaždinu naš je temelj za daljnji rast. U dugom roku očekujemo povećanje proizvodnje i zaposlenosti u našoj tvornici.

Komentirajte prvi

New Report

Close