Porezna se predomislila, dvojezični računi legalni

Autor: Suzana Varošanec , 24. lipanj 2017. u 10:01
Nestaju prepreke izvozu, Foto: Pixsell

Nestaje prepreka izvoznom poslovanju i to reakcijom porezne vlasti koja je anticipirala problem nakon što je lani Europski sud pravde objavio presudu kojom se pobijalo mišljenje Porezne iz 2013.

Izdavanje dvojezičnih računa u RH nije zabranjeno niti će biti sankcionirano kao protupravno ponašanje, poruka je Porezne uprave koja je preispitala svoje mišljenje o problematici dvojezičnih računa. Iako računi moraju biti izdani na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, sukladno sudskoj praksi Suda EU, kaže Porezna, račun se može izdati i na nekom stranom jeziku u obliku dvojezičnog računa, ako je to potrebno radi prekograničnog karaktera transakcije.

Nestaje prepreka izvoznom poslovanju i to reakcijom porezne vlasti koja je anticipirala problem nakon što je lani Europski sud pravde objavio presudu kojom se pobijalo mišljenje Porezne iz 2013. Na potrebu za revidiranjem mišljenja upozorila je revizorica Dubravka Kopun koja danas pojašnjava da se ta tematika odnosila na situacije ispostavljanja dvojezičnih računa te mogućnost odbitka PDV-a u situaciji kad je primjerice račun izdan i na hrvatskom i na engleskom jeziku, što je uobičajeno u svakodnevnoj poslovnoj praksi.

“Dok mišljenje Porezne 2013. nije davalo ovakvu mogućnost, presuda Europskog suda pravde iz lipnja 2016. upućivala je da ne postoji razlog zbog kojega se dvojezični računi ne bi mogli smatrati vjerodostojnom dokumentacijom”, kaže ona.     

Komentari (3)
Pogledajte sve

Evo, baš danas prije sat vremena – u mjestu do granice sa Slovenijom, čovjek u Hrvatskoj
platio račun sa 50.00 Eura novčanicom. ………?! Meni je to o.k…ali, moraju se blagajne
složiti za preračunavanje tečaja / valjda srednjeg po HNB-u?/

Pa valjda zato što je to svjetski jezik koji svi obrazovaniji razumiju

zasto engleski kada eu nema niti jedne zemlje koja izvorno govori taj jezik (GB je u brexitu i izlazi)?
fora, ha!

New Report

Close