‘Porez na imovinu uvodi se da bi RH imala dovoljno novaca za članarinu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2012. u 13:56
Daniel Srb /PXL

Srb smatra kako se porez na imovinu uvodi samo zato da bi Hrvatska iduće godine imala dovoljno novaca platiti članarinu u Europskoj uniji …

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako hrvatska Vlada nakon godinu dana nije ostvarila niti jedan pozitivni učinak, posebice u gospodarstvu, a o tome, rekao je, govore pokazatelji poput pada industrijske proizvodnje i BDP-a te rasta nezaposlenosti. Na konvenciji HSP-a za pet slavonskih županija, što je dio priprema za predstojeće lokalne izbore, Srb je kazao kako su nove porezne stope i uzimanje sve više novca hrvatskim građanima jedino čime se Vlada može pohvaliti, pa će, kako drži, zimu obilježiti siromaštvo i neimaština koje će kulminirati kada siromašni građani više ne budu mogli plaćati svoje obaveze. Onoga trenutka kada svi štrajkovi i nezadovoljstva prerastu u jedan, tada će doći i do političkih promjena, a to nećemo dugo čekati, ustvrdio je Srb.

Ocijenio je kako su nestabilnost Vlade i svađe oko uvođenja poreza na imovinu nastali "zato što netko pokazuje mišiće nakon što je napustio Vladu" te da su u pitanju osobni obračuni, a ne politički stav. Srb smatra kako se porez na imovinu uvodi samo zato da bi Hrvatska iduće godine imala dovoljno novaca platiti članarinu u Europskoj uniji te da bi se spustile cijene nekretnina kako bi se učinile dostupnijim, ali ne hrvatskim građanima, nego strancima nakon ulaska Hrvatske u EU. 

Predsjednik HSP-a istaknuo je kako je oslobađajuća presuda Haaškoga suda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču srušila nakane onih, koji su gradili svoju politiku na napadima na legitimne oslobodilačke akcije, kako bi ih diskreditirali i nanoslili štetu Hrvatskoj. Ocijenio je nedopustivim podizanje novih optužnica Državnog odvjetništva protiv časnika i branitelja, koji su sudjelovali u akciji "Oluja". To je novi poltički pritisak onih koji su nakon oslobođenja hrvatskih generala tvrdili da, ako su generali oslobođeni, ne znači da nije bilo zločina. To znači da se ponovno otvaraju politički procesi protiv hrvatskih branitelja, na jedan drugi način, rekao je Srb.

Ocijenio je kako je HSP na lokalnim izborima sposoban polučiti izvanredne rezultate, a u stranci se pripremaju za samostalan izlazak na izbore.

Komentari (6)
Pogledajte sve

@Rasim

Naravno da je problem u Srbu. Ja mislim da se broj rodbine i stranackih clanova koje je HSP zaposlio u drzavnoj upravi, zupanijama, agencijama i zombie opcinama moze brojati u desetcima tisuca. Svi se oni placaju iz proracuna, koji se pune porezima. Sve koalicije u kojima su bili na drzavnoj ili zupanijskoj razini oni su dobro naplatitli na stetu drzavnog proracuna. Kao i sve druge stranke.

Ko ce kupovati nekretnine? Bez rasta ekonomije nema rasta cijena nekretnina. A rast ekonomije je funkcija dvije varijable: rasta populacije i rasta produktivnosti. Rast populacije je jako malo vjerojatan u zemlji koja ima nezaposlenost od 20%, a rast produktivnosti sa ovakvim obrazovnim sustavom je nemoguc. Po mom misljenu interes za kupovinu nekretnina u kontinentalnoj Hrvatskoj moze samo padati. Jadran ce stajati bolje jer za te nekretnine postoji interes i van Hrvatske.

Koliko je ta članarina – milijardi ?….

Nije problem u Srbu, Lesaru i Ribiću jer oni ne upravljaju zemljom. Problem je u tome što svi koji su upravljali ne znaju stvoriti tržišne uvjete već samo vršiti raspodjelu (uglavnom iz šupljeg u prazno i na teret stranih kreditora). Slično kao u Grčkoj.

Privatizacijom su pokupili minuli rad penzionera a porezom na nekretnine, posebno na zemljišta, EU ima stvorene preduvjete za nastavak staro-njemačkih ideja o osvajanju teritorija, ovaj put perfidnom politikom i dovođenjem pojedinaca u bezizlazne situacije gubitka imovine (pojedinaca koje ne štiti domaća politika). Osnovna pitanja: “Tko će se rješavati nekretnina?” “Tko će kupovati nekretnine?”.

New Report

Close