Poreč jedini grad koji službeno podupire eko proizvodnju

Ekološka poljoprivreda i u RH je u zamahu/Davor Puklavec/PIXSELL Ekološka poljoprivreda i u RH je u zamahu/Davor Puklavec/PIXSELL

Rade na promociji i unapređenju zelene poljoprivrede i promiču lokalne proizvode.

Na osnivačkoj konferenciji Organic Cities Network Europe (OCNE), mreže europskih gradova za promociju ekološki uzgojene hrane u Parizu kao jedini hrvatski predstavnik sudjelovao je i grad Poreč.

Ovi europski gradovi, priopćeno je, zajedničkim snagama planiraju osnažiti ekološku proizvodnju diljem EU te razviti održive prehrambene planove. Potpisan je i sporazum o suradnji na unapređenju eko poljoprivrede i korištenju organskih proizvoda te u pružanju potpore tvrtkama koje proizvode zdravu hranu.  "Ovime potvrđujemo da smo grad vrhunskih namirnica koji u vrtiće i škole uvodi maslinovo ulje, ribu, lokalno voće te druge domaće proizvode.

Ovo je tek početak i s promocijom te prehrane ćemo nastaviti", kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.  Na razini EU tržište ekološke hrane vrijedi 27 milijardi eura, a poljoprivrednici imaju oko 400 tisuća hektara površine na raspolaganju, istaknuo je na konferenciji i eurozastupnik Ivan Jakovčić na čiji se poziv Poreč i pridružio OCNE-u. Hrvatska je s tržištem eko hrane vrijednim oko 99 milijuna eura godišnje na devetom mjesto u EU, a eko poljoprivrednika i površina kojima raspolažu sve je više.

Tako je 2016. zaključena s 91 tisućom hektara zemljišta za ovu namjenu, dok je još 2010. bilo tek 16 tisuća 'eko' hektara. "Potrošači mogu potpuno vjerovati da proizvodi s logotipom EU za ekološku proizvodnju nemaju pesticide", poručio je Jakovčić. Suradnici OCNE-a su Europska komisija, ekološka organizacija IFOAM, ART inicijativa UN-a te najveći ekološki sajam na svijetu, BIOFACH u Nürnbergu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!