Popijaču 20 dana za spas Petrokemije

Autor: Marija Brnić , 07. veljača 2017. u 22:01
Ministrica Dalić odgovornost za kutinsku tvrtku prebacila na Gorana Marića/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Program restrukturiranja nakon dobivanja kredita kod HBOR-a već je trebao biti upućen Europskoj komisiji.

Kormilo u spašavanju Petrokemije od jučer je preuzeo Đuro Popijač, nekadašnji ministar gospodarstva i ravnatelj HUP-a. Njegov prethodnik Nenad Zečević ostaje u menadžmentu, čime će se osigurati kontinuitet u izradi programa restrukturiranja, a koji je po odluci Vlade o odobravanju potpore u dobivanju kredita kod HBOR-a do početka prosinca već trebao biti usuglašen s resornim Ministarstvom gospodarstva i Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP), te upućen na odobravanje Europskoj komisiji.

Program je uz pomoć konzultanata KPMG-a pripremljen, prije mjesec dana predstavljen je Nadzornom odboru, ali je posao ostao nezavršen, zbog kadrovskih promjena na pozicijama u državnim institucijama uključenima u ovaj proces. U međuvremenu je, s posljednjim danom prošle godine, prestala validnost jedine obvezujuće ponude za Petrokemiju pristigle na više od godinu dana otvoren javni natječaj, one Prvog plinarskog društva (PPD), a na temelju koje je, prema dostupnim informacijama, program restrukturiranja i bio temeljen. Sada će Đuro Popijač morati ekspresno odraditi izradu ili bolje rečeno prekrajanje postojećeg programa. Budući da je službeno dokumentaciju o restrukturiranju Petrokemije u ruke dobio tek jučer, Popijač prije detaljnijeg proučavanja ne iznosi javno detalje svog plana restrukturiranja kutinske tvrtke.

 

200 milijuna

kuna zadnji je predviđeni zajam Petrokemiji

"Za mene je to veliki izazov, pridonijeti svojim znanjem i iskustvom nalaženju trajnog rješenja za opstojnost strateški važne tvrtke", kaže Popijač svog prvog radnog dana u kutinskoj tvornici. Premda se čuva javno iznositi bilo kakve naznake potencijalnih budućih vlasničkih odnosa i financijske strukture u Petrokemiji, Popijač naglašava važnost da se ta proizvodnja očuva u Hrvatskoj. O tome hoće li država i u kojem obimu ostati u vlasničkoj strukturi odlučit će, kaže, Vlada, no ne prejudicirajući njezine odluke Popijač ističe da će njegov prioritet biti nalaženje modela koji će očuvati proizvodnju koja je ne samo bitna za poljoprivredni sektor, nego ima i ogroman multiplikativni efekt i zbog plinske mreže, HŽ Cargoa i velikog socijalnog značaja za šire kutinsko područje.

Premda su prvi rokovi po hodogramu vladine odluke o potpori za kreditno zaduženje kod HBOR-a odobrene ljetos istekli sa 7. prosincem 2016., do kada je program trebao biti usvojen i upućen na odobrenje vladi i Europskoj komisiji koja nadzire slučaj Petrokemije, iz CERP-a tvrde da je krajnji rok u kojem program treba biti dovršen i poslan u Bruxelles istječe s koncem veljače. U narednih dvadeset dana Popijač će, dakle, morati usuglasiti s nadležnim institucijama nekoliko bitnih točki za konačan program restrukturiranja. Kako saznajemo, jedno je pitanje vlastitog učešća tvrtke u restrukturiranju, odnosno treba li se on odnositi samo na najnoviju potporu države kroz dobivanje zajma od 200 milijuna kuna ili se u ukupan iznos moraju ukalkulirati i ranije primljene potpore države.

Drugo pitanje koje resorna ministarstva moraju jasno precizirati jest ciljana vlasnička struktura. Hoće li se i dalje rješenje tražiti pretvaranjem potraživanja u vlasnički udjel ili će se posezati za traženjem novog strateškog partnera drugim modelima, jučer niti u jednoj nadležnoj instituciji nije bilo moguće doći do informacija. Štoviše, dosad nadležno za ovaj slučaj Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je po odluci Vlade iz kolovoza i zaduženo za koordinaciju izrade i usvajanja programa za Petrokemiju, iznenada se izmaknulo od davanja bilo kakvih informacija i uputili su nas na Ministarstava državne imovine Gorana Marića. Restrukturiranje Petrokemije, kažu, nije više u njihovoj nadležnosti. Iz Marićevog ministarstva zasad nema odgovora. Novi predsjednik uprave Petrokemije ne vidi problem u takvoj poruci iz kabineta ministrice Martine Dalić, jer, kaže, konačnu odluku o budućnosti Petrokemije donosi Vlada, a u njezinom definiranju sudjelovat će sva nadležna ministarstva, neovisno o tomu koje ministarstvo koordinira sam proces.  

Komentirajte prvi

New Report

Close