Poništen natječaj za zbrinjavanje otpada u Varaždinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2014. u 11:12
Foto: Thinkstock

Uz to što je Državna komisija poništila natječaj, donijela je i odluku da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mora podmiriti troškove žalbenog postupka u iznosu od 225 tisuća kuna.

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila je natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za zbrinjavanje baliranog otpada s lokacije Brezje kraj Varaždina, objavljen početkom veljače, zato što je za taj posao već ranije dodijeljena koncesija.

Žalbu na objavu natječaja Državnoj komisiji podnijele su tvrtke CE-ZA-R, Eko flor plus Varaždin, Komunalac Davor i tvrtka Održivi razvoj, kojima je prošle godine Gradsko vijeće dodijelilo koncesiju za zbrinjavanje baliranog miješanog komunalnog i neopasnog tog otpada iz Brezja.

Državna komisija je usvojila njihov prigovor uz obrazloženje da Fond nije dokazao da se ne radi o istom predmetu nabave koji je već bio predmet postupka dodjele koncesije i koji je okončan odlukom o odabiru koncesionara.

Osim prihvaćenog dijela žalbe da je varaždinski otpad već predmet prethodne koncesije, Državna komisija prihvatila je kao osnovan i dio žalbe zajednice ponuditelja u kojem navode da Fond u dokumentaciji za nadmetanje, a niti u pozivu za nadmetanje, nije objasnio razlog za raspisivanje natječaja.

Uz to što je Državna komisija poništila natječaj, donijela je i odluku da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mora zajednici ponuditelja, u roku od 16 dana od objave, podmiriti troškove žalbenog postupka u iznosu od 225 tisuća kuna.

Aktualna gradska vlast Varaždina, odnosno Gradsko vijeće, 21. ožujka prošle godine dodijelilo je koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog otpada spomenutoj zajednici ponuditelja. Zakonski rok za potpisivanje ugovora s koncesionarom je deset dana od donošenja odluke o koncesiji, no on nije nikad potpisan, a pred kraj 2013., nezadovoljno dinamikom rješavanja problema, u to se uključilo resorno ministarstvo.

Ministarstvo i Fond su aktivirali nalaz Inspekcije zaštite okoliša iz 2007. godine po kojem se taj problem mora što hitnije riješiti te donijeli odluku da se raspiše međunarodni natječaj za zbrinjavanje otpada. Ministar Mihael Zmajlović je tada upozoravao da u Hrvatskoj ne postoji kapacitet za zbrinjavanje oko 120.000 tona otpada u roku od 12 mjeseci, na kojemu je on iznistirao. Zmajlović, kao i oporbeni HDZ u Varaždinu, zagovarali su po njima jedino moguće rješenje zbrinjavanje otpada, u jednoj od spalionica u regiji. Tako je početkom veljače ove godine Fond raspisao međunarodni natječaj, koji je ovih dana poništen.

Varaždinski otpad jedan je od najvećih problema s kojima se susreće aktualna gradska vlast. Njegovo rješavanje je počelo još 2008. godine kada je gradska komunalna tvrtka VARKOM s tvrtkom VIS, čiji je današnji pravni sljednik tvrtka Održivi razvoj u vlasništvu C.I.O.S.-a Varaždin, sklopila ugovor o interventnom zbrinjavanju varaždinskog otpada. Dijelom i zbog tog ugovora tadašnji varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok završio je u pritvoru, a nakon njegove ostavke i prijevremenih izbora na vlast je u Varaždinu došao HNS i Goran Habuš, koji je krenuo u pravno osporavanje tih ugovora, a za zbrinjavanje baliranog otpada raspisan je natječaj. Koncesiju za taj posao dobila je zajednica ponuditelja, s kojom ugovor nikada nije potpisan i koja se žalila na novi natječaj iz veljače.

U međuvremenu na južnom ulazu u grad nalazi se više od 137.000 tona baliranog otpada. Novi otpad se više ne dovozi, ali problem zbrinjavanja postojećeg nije riješen.

Komentirajte prvi

New Report

Close