Pomama malih i srednjih poduzetnika za 255 milijuna kuna

Autor: Ante Pavić , 14. siječanj 2014. u 09:46
Ministri Gordan Maras i Darko Lorencin/Davor Višnjić/PIXSELL

Dosad neviđen interes za potpore koje se daju za dvije vrste projekata, za konkurentnost malih i srednjih poduzeća te konkurentnost turizma.

Ovo je dosad najveći zabilježeni interes za neki objavljeni Vladin natječaj, komentirao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras činjenicu da se oko tisuću poduzetnika javilo za informativne radionice na na kojima će potencijalni podnositelji dobiti informacije o natječaju i natječajnoj proceduri za program "Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća".

Riječ je nepovratnim sredstvima koja su usmjerena na poboljšanje konkurentnosti u Hrvatskoj na nacionalnoj i na regionalnoj razini. Natječaj se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i proračuna Republike Hrvatske. Maras je podsjetio da će se iz fondova EU malim i srednjim poduzetnicima dodjieliti bespovratne potpore u ukupnom iznosu većem od 255 milijuna kuna. Minimalna potpora iznosi 3,8 milijuna kuna, a najviša 26 milijuna kuna. Potpore će se osigurati za dvije vrste projekata koji predstavljaju različite sektore hrvatskoga gospodarstva, i to za konkurentnost malih i srednjih poduzeća te konkurentnost turizma. Bespovratnim sredstvima financirat će se do 50 posto investicija srednjih poduzetnika, a do 60 posto investicije mikropoduzetnika i malih poduzetnika.

"Svjesni smo vezanosti proizvodnje s turizmom, pa su nam te dvije grane prioritet, što se i vidi iz Programa", kazao je Maras, koji je dodao da je jedan od najvećih problema malih i srednjih poduzetnika izvor financiranja. S obzirom na velik iskazani interes za natječaj, sigurno je da ih svi prijavljeni neće uspjeti dobiti, na što je Maras kazao da poduzetnici mogu očekivati nove natječaje. Ministar turizma Darko Lorencin rekao je da procedure koje treba ispuniti i projekti koje treba uskladiti neće biti jednostavni, ali kad ih poduzetnici prvi put svladaju, poslije će sve biti lakše. Zato je sudionike radionice pozvao da budu ustrajni. Dvije radionice održat će se u Zagrebu, po jedna u Osijeku, Rijeci i Splitu. Svi ugovori trebali bi biti potpisani do kraja lipnja, a Maras vjeruje da će svi investicijski projekti poduzetnika biti i realizirani u planiranom dvogodišnjem roku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close