Političarima zabraniti rad kad su pod istragom… A što je sa Čačićem?

Autor: Marija Crnjak , 13. ožujak 2013. u 11:44
Radimir Čačić (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Jedino pravomoćna presuda može biti osnova za takve zabrane, sve drugo je na pitanje osobnog morala.

Današnja Vlada započela je sjednicu bez još jednog člana, bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića koji je dao ostavku prošli vikend nakon što se našao uslijed afere s kupoprodajom zemljišta u Balama. Najavljujući da će uskoro predstaviti novog ministra turizma Darka Lorencina, premijer Zoran Milanović prije početka sjednice Vlade pohvalio je rad bivšeg ministra, no uz napomenu da 'nema privatnih stvari kad je u pitanju imovina'.

"Radili smo dobro, donijeta je turistička strategija i rezultati u sektoru bili su odlični. Kažu da je u sektoru turizma teško biti neuspješan, no to nije tako. Na žalost, Veljko Ostojić je morao otići, ja mu želim sreću, ne u tome da dokaže nevinost, već da pruži sve potrebne odgovore vezane uz istragu", kaže Milanović.

U daljnjoj raspravi u sklopu sjednice Vlade, na temu izmjena Zakona o sportu, iz kojih je u zadnji čas izbačena odredba kojom se zabranjuje sportski rad svima koji su pod istragom, Milanović je istaknuo da u demokracijama presumpcija nevinosti vrijedi za sve kategorije građana osim za političare.

"Bilo je pritisaka da se zabrani bilo kakva sportska prisutnost onima koji su pod istragom, što znači da bi o njihovom nastavku karijere odlučivala policija, a postupci mogu trajati i pet do deset godina. Jedino pravomoćna presuda može biti osnova za takve zabrane, sve drugo je na pitanje osobnog morala. Za političare vrijede drugi kriteriji, bar kad je u pitanju ova Vlada", kazao je premijer.

Po toj logici (da za političare vrijede drukčiji kriteriji nego za druge građane koji su nevini prije nego im se dokaže nevinost), očito je prije par dana iz Vlade izbačen Veljko Ostojić koji je pod istragom već šest godina. Radimir Čačić, s druge strane, kad je bio pod istragom zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj, u samom vrhu Milanovićeve.   

Komentirajte prvi

New Report

Close