Policija upozorila da su se pojavile krivotvorene novčanice kuna, a ovako ćete ih prepoznati

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2018. u 08:12
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL/Ilustracija

Kako biste se i sami zaštitili te provjerili autentičnost novčanica koje primete u ruke dovoljno je slijediti upute Hrvatske narodne banke.

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke unazad nekoliko tjedana utvrđeno je kako su se pojavile krivotvorene novčanice u apoenu od 500 kuna, objavila je policija.

Navedene novčanice nisu jedinstven slučaj, budući da su se krivotvorine od 500 kuna pojavile i na području Međimurske i Varaždinske županije.

'Ovim putem upozoravamo sve građane, posebno trgovce i djelatnike novčarskih ustanova, na pojavu krivotvorenih novčanica. Skrećemo pozornost na sve one koji posumnjaju u neispravnost novčanica da obavijeste policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijave najbližoj policijskoj postaji', navode u policiji koprivničko-križevačkoj i podsjećaju građane:

Kako biste se i sami zaštitili te provjerili autentičnost novčanica koje primete u ruke dovoljno je slijediti upute Hrvatske narodne banke:

OSJETI!

Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ!

Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.

TITRAJ!

Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.

PROVJERI!

Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

Komentirajte prvi

New Report

Close