Policija preko Vile Capone ulazi u ozbiljan turistički biznis

Autor: Marija Brnić , 04. studeni 2015. u 07:33
Vila je na atraktivnoj lokaciji između Rijeke i Opatije, poznatija je kao Vila Capone, ondje se odmarao Tuđman, ali i Milanović/ G. Kovačić/PIXSELL

Vilom upravlja AKD, koji će registrirati tvrtku za turističku djelatnost, no o detaljima još ne žele govoriti.

Početkom kolovoza Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH, kojim predsjeda potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, donijelo je neobičnu odluku: dalo je odobrenje MUP-u da u komercijalno-turističke svrhe stavi Villu Costabella.

 Riječ je o jednoj od najmanje razvikanih državnih vila, koja je u portfelju MUP-a i koristi se u službene svrhe. Smještena je na atraktivnoj lokaciji uz more između Rijeke i Opatije, a na lokalnoj razini poznatija je kao Vila Capone, po šefu jedne od najvećih mafijaških obitelji Al Caponeu koji je koristio tu kuću početkom 20-ih godina prošlog stoljeća. Malo je poznato tko u današnje doba službeno koristi ovaj objekt, osim što se 90-ih u njemu odmarala obitelj prvog predsjednika Franje Tuđmana, a prije dvije godine i aktualni premijer Zoran Milanović s obitelji.

No, sama ideja da MUP taj rezidencijalni objekt stavi na tržište izaziva u najmanju ruku čuđenje, prije svega zato što se ministarstva takvim poslovima ne bave. Iz same odluke Ostojićeva Povjerenstva nejasno je i na koji način bi komercijalizacija bila provedena jer  se njome predviđa stavljanje na tržište samo u vrijeme kad se Vila ne koristi za službene boravke.  O ovoj temi u MUP-u, međutim, nisu bili voljni dati više informacija, već su nas uputili na Agenciju za komercijalnu djelatnost (AKD), tvrtku pod njegovom ingerencijom kojoj su ugovorom iz 1995. i aneksom ugovora od 2001. povjerili na upravljanje Villu Costabella.

 

1,33mil.

kn uložio je AKD u održavanje Ville Costabella

AKD se inače bavi proizvodnjom osobnih iskaznica, putovnica i drugih dokumenata, pametnih kartica te državnih biljega, poštanskih marki, diploma i drugog visokozaštićenog tiska. Tvrtka ima 300-njak radnika, a na njezinu je čelu direktorica Anita Perković-Škalić.  Iz AKD-ovih odgovora na naš upit doznajemo, pak, da se komercijalizacija Ville Costabella započela razmatrati još 2013., kad je u srpnju izrađen prvi prijedlog moguće komercijalizacije. Cilj je bio racionalizirati troškove poslovanja, no  detalje prvog prijedloga nismo dobili. Krenulo se, kažu u AKD-u, od ocjene tržišnih mogućnosti, odnosno definiranja strategije nastupa na tržištu i projekcije ukupnog prihoda i troškova.  

AKD-ovci ističu i kako će daljnje odnose oko provođenja odluke o komercijalizaciji s MUP-om regulirati međusobnim ugovorom. Kad ga je realno očekivati, ne preciziraju. Ipak, sudeći prema informacijama iz odgovora, nisu baš puno odmaknuli, jer je "sama konkretizacija načina komercijalizacije Ville Costabella predmet elaboracije". Iz AKD-a otkrivaju tek kako se razmišlja o osnivanju tvrtke turističke djelatnosti, te da se u tom smjeru kreću daljnji izračuni.

No, kako sam objekt nije kategoriziran, u ovom trenutku ne mogu dati procjene očekivanih prihoda od komercijalizacije, pa niti procjenu klijenata na koje bi bili fokusirani. Tek iznose podatak da  je u posljednjih 20 godina AKD u održavanje Ville Costabella investirao 1,33 milijuna kuna, te da s obzirom na postojeće predispozicije po njima nije izgledno da će se postići visoku kategorizaciju "kuće za odmor". Bez odgovora ostali smo i na pitanja o dosadašnjem službenom korištenju Costabelle, odnosno korisnicima i zauzetosti kapaciteta, kao i procjene koliko bi na godišnjoj razini sama vila bila otvorena za zainteresirane turiste.

U registru odnedavno

Tajnoviti objekt u Opatijskoj 3

U samom registru državne imovine Villu Costabella pod tim imenom nije moguće locirati. Unesena je u registar potkraj kolovoza, kao "nekretnina koju koristi tijelo državne uprave", koju na katastarskoj čestici od 5639 četvornih metara čine dvije kuće, dvorište i livada. Država je upisana kao isključivi vlasnik, nema nikakvih tereta, niti je predmet sudskih sporova. Tajnoviti objekt u Opatijskoj 3 potpuno je izoliran, ograđen, a pogledima je nedostupan i zbog šume kojom je okružen. Sudeći prema ranijim medijskim objavama, objekt ima i bazen.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tajnoviti objekt u Opatijskoj 3 potpuno je izoliran, ograđen, a pogledima je nedostupan i zbog šume kojom je okružen. Sudeći prema ranijim medijskim objavama, objekt ima i bazen.

New Report

Close