Polančec: Vlada će smijeniti neposlušne Nadzorne odbore

Autor: Božica Babić , 13. kolovoz 2009. u 22:00

Nema potrebe da NO koji reflektira vlasničku strukturu raspravlja o naputku Vlade, kaže Damir Polančec

Boris Mesarić, predsjednik Uprave Petrokemije (i ostala 3 člana) sljedeću plaću primit će sukladno nedavnoj odluci Vlade o gornjem limitu (5295kn x 3,2) plaća menadžmentu u trgovačkim društvima iz portfelja države, tako je u utorak odlučio Nadzorni odbor. I dok je NO iskazao poslušnost Vladi glede Uprave istodobno nije proveo naputak o 10-postotnom rezanju plaća i svim zaposlenicima u tvrtki čiji je većinski vlasnik država.

Manje radnika
Vlada je naime donijela i odluku kojom je i NO-ima i upravama trgovačkih društava preporučila neka, pozivajući se na aktualnu gospodarsku situaciju, u svim tvrtkama u većinskom vlasništvu države sa sindikatima pokrenu postupke pregovaranja o izmjenama kolektivnih ugovora.Međutim, NO Petrokemije glasao je protiv te Vladine preporuke. Željko Nenadić, predsjednik NO-a ne vidi ništa sporno ili dvojbeno u takvu ponašanju nadzornika. U izjavi za Poslovni dnevnik Nenadić, inače gradonačelnik i predsjednik HDZ-a Petrinje, naglašava da se Vladina odluka ne može jednostrano aplicirati na sve tvrtke. Po njegovoj ocjeni u Petrokemiji se, unatoč teškim uvjetima, dobro radi i radnike u takvim tvrtkama ne treba kažnjavati manjim plaćama. Osim toga, dodaje, sindikat je još prije tri mjeseca dao zahtjev za povećanjem plaća što NO i uprava nisu prihvatili pa je i takvim postupanjem ostvarena ušteda. Uostalom, iznosi Nenadić, zaposleni u Petrokemiji primaju plaću manju od državnog prosjeka, a zbog smanjenja broja osoblja također je nastala ušteda u planiranoj masi bruto plaća. Na kraju 2008. brojno stanje u Petrokemiji iznosilo je 2648 da bi na kraju lipnja 2009. palo na 2606 radnika. Mogu li 42 manje isplaćene plaće pokrivati uštedu koju je Vlada mislila ostvariti u Petrokemiji nije bilo moguće doznati ni kod državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Srećka Selanca, ni kod Željka Klausa, sindikalnog povjerenika u kutinskoj tvornici.

Zastupanje interesa
Za razliku od njih Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva vrlo je izravan. “Ne vidim potrebu da NO, koji reflektira vlasničku strukturu uopće raspravlja o tom naputku Vlade. No, s obzirom na odluku NO-a očito je da dobro ne reflektira vlasničku strukturu ili da pojedinim članovima nije jasno čije interse trebaju zastupati”, kazao je jučer za Poslovni dnevnik Polančec. Najavio je “dodatne kratke razgovore s predstavnicima države u NO-ima”. “U slučaju da NO-i ostanu pri istom stavu Vlada će pristupiti promjenama članova u Nadzornim odborima”, poručio je neposlušnima Polančec.

Iz dobiti u gubitak

Minus od 46,9 mil. kuna
Petrokemija je polugodište 2009. zaključila s prihodom u visini 1,077 milijarda kuna, a lani u istom razdoblju ostvarila je 1,319 milijarda kuna. I dok je prethodne dvije godine kutinska tvornica gnojiva bilježila rekordnu dobit, u 2007. imala je 78,3 milijuna kuna, prošle godine 56,4 mil., poslovanje u prvih šest mjeseci 2009. donijelo je gubitak od 46,9 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close