‘Poduzetnike ćemo osloboditi davanja za svako novootvoreno radno mjesto’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2014. u 12:28
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na skupu domaći i strani stručnjaci razmatraju zašto Hrvatska nije privlačna za ulaganja i poslovanje, te što treba učiniti kako bi se privukao kapital i potaknulo sitno i srednje poduzetništvo.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da je za HDZ domoljublje borba protiv siromaštva i nezaposlenosti, te borba za svako radno mjesto, rast i napredak.

"Nakon Domovinskog rata i oživotvorenja sna o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj, nakon mukotrpnih pregovora i ulaska u EU, pred nama je još jedan povijesni cilj – razvijena, snažna, ekološki osviještena, moderna i aktivna Hrvatska, članica EU", poručio je Karamarko na početku HDZ-ova skupa o investicijskim potencijalima Hrvatske.

Na skupu domaći i strani stručnjaci razmatraju zašto Hrvatska nije privlačna za ulaganja i poslovanje, te što treba učiniti kako bi se privukao kapital i potaknulo sitno i srednje poduzetništvo.

Ističući kako neće pristajati na kompromise, Karamarko je rekao da će, čim HDZ preuzme odgovornost, Vlada i državna administracija morati postati dio rješenja, a ne ključni problem, kao sada. "Da je sadašnja Vlada problem najočitije je na primjeru neiskorištavanja novca iz fondova EU", kazao je.

Obećao je da će, kada HDZ dođe na vlast, stvoriti potrebne regulatorne okvire za razvoj socijalno-tržišnog gospodarstva, omogućiti punu poduzetničku slobodu i privatnu inicijativu, ali i štititi ugrožene i siromašne.

Upozorivši na problem velikog broja nezaposlenih, posebice mladih, te kontinuirani pad BDP-a i nedostatak investicija, Karamarko je optužio Vladu da ne radi svoj posao, te da je "digla ruke od gospodarstva".

"Vodeći ljudi države i aktualne vlasti ne brinu o kreditnom rejtingu države ili standardu građana, već o svom predizbornom rejtingu", ustvrdio je.

Za razliku od njih HDZ ima plan razvoja zemlje i viziju budućnosti, kaže Karamarko dodajući da HDZ neće smanjivati zdravstveni doprinos pa ga vraćati na staro, davati subvencije pa ih rezati, privlačiti investicije, a nakon toga ih zaustavljati, te pokretati mjere za zapošljavanje mladih a onda ih ukidati.

"Stabilnost, povjerenje i sigurnost moraju biti naša svakodnevica i tako ćemo vratiti povjerenje financijskih institucija te poboljšati kreditni rejting", poručio je. Time će se, smatra, poduzetnicima osigurati niže kamate, vratiti investitori i osigurati veća ulaganja.

Predsjednik HDZ-a naglašava kako treba prekinuti kontinuirani pad gospodarske aktivnosti, poticati rast i oporavak industrijske proizvodnje, te pokrenuti reindustrijalizaciju.

Najavio je da će HDZ dužnu pažnju posvetiti energetici i energetskoj neovisnosti, što može biti zamašnjak razvoja zemlje. Također, pokrenuti će projekt navodnjavanja radi smanjenja uvoza prehrambenih proizvoda, ali i otvaranja novih radnih mjesta.

Karamarko kaže da su pripremili reformu državne uprave i prijedloge smanjenja poreznih davanja.

"Malim poduzetnicima omogućit ćemo da plaćaju PDV tek nakon što naplate vlastite račune, a poduzetnike ćemo osloboditi davanja za svako novootvoreno radno mjesto", rekao je.

Naglasio je da će kroz investicije graditi potporne institucije i javnu infrastrukturu potrebne za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i poljoprivrede.

"Naš plan su efikasne investicije koje ćemo financirati iz europskih fondova, koncesija i drugih stranih ulaganja, koje neće podizati razinu duga", kazao je Karamarko. Također će iskoristiti potencijal hrvatskih iseljenika kojima je sustavno onemogućavano ulaganje u zemlju.

Predsjednik HDZ-a za jesen je najavio investicijsku konferenciju na kojoj će predstaviti HDZ-ov desetogodišnji investicijski program s posebnim naglaskom na energetici, industriji i razvoju turizma.

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch ocijenio je vrlo bitnim za uspjeh izlaska iz krize smanjenje javne uprave. HDZ-ovcima je poručio da u predizbornoj kampanji ne obećavaju posao u javnoj upravi, a kada dođu na vlast da tamo ne zapošljavaju svoje prijatelje i rođake.

"Jako je važno smanjiti javnu upravu koja bi trebala ići na dijetu, biti vitka i poletna", kazao je Willsch.

Također je upozorio na važnost uloge hrvatske dijaspore u razvoju zemlje, rekavši da taj potencijal treba što više iskorištavati. "Dijasporu treba mobilizirati u izgradnji i obnovi zemlje", kazao je Willsch.

Naglasivši kako se sada zemlja nalazi u stanju beznađa, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina istaknuo je da je Hrvatska 90-tih imala domoljublje i nacionalni partiotizam, a sada joj treba ekonomski patriotizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close