‘U RH se godišnje donese ili izmijeni 400 zakona, kako da to pratimo?!’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2012. u 16:14
Orsat Miljenić (PXL)

Članovi Udruge malih i srednjih poduzetnika traže osiguranje stabilnog pravnog okruženja za poslovanje.

Članovi Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca zatražili su na današnjem susretu s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem osiguranje stabilnog pravnog okruženja za poslovanje te poboljšanje učinkovitosti pravosuđa.

Tražimo stabilno okruženje, jasne i pravedne zakone, učinkovite institucije koje ih provode te brzo sankcioniranje onih koji ih ne poštuju, rekla je direktorica udruge malih i srednjih poduzetnika Ana Brusić.

Pored sporosti pravosuđa ona upozorava i na velik broj zakona i propisa koji se neprestano donose, što mali poduzetnici mogu teško pratiti. Po njezinim riječima, u Hrvatskoj se godišnje donese ili izmijeni 400 zakona.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić smatra kako Hrvatskoj treba učinkovit javni sektor unutar kojeg je i pravosuđe koje ne smije biti neovisno u tom smislu da bude izuzeto od pokušaja unapređenja.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je brojne zahvate do kraja ove i za početak sljedeće godine s ciljem podizanja učinkovitosti pravosuđa.

Smatra da su najveći pravosudni problemi koji se tiču gospodarstva provedba stečajeva, zaostaci u rješavanju predmeta i ovrhe.

Ovršni zakon koji je stupio na snagu 15. listopada omogućit će bržu naplatu, ali samo tamo gdje ima novca, rekao je te preporučio poduzetnicima da prije svega paze s kim posluju.

Uveden je i registar zadužnica u koji će biti uključene sve ovršne isprave, kaže Miljenić, a uskoro slijede izmjene Zakona o parničnom postupku kojima se zabranjuje višestruko ukidanje presuda, što bi trebalo ubrzati postupke.

Ministar je najavio i promjene u postupku dostave sudskih rješenja koja se više neće morati dostavljati u pisanim nego i u elektronskom obliku, a ovrhe po njegovim riječima više neće voditi trgovački nego općinski sudovi.

Slijedi i pojednostavljivanje sporova manje vrijednosti te uspostava Visokog zemljišnoknjižnog suda koji bi trebao ujednačiti sudsku praksu u tom području koja je sada različita po županijama.

Cilj izmjena Zakona o sudovima je omogućavanje suđenja u razumnom roku i rješavanje starih predmeta, a tome bi trebale pridonijeti skupine sudaca koji će se seliti od suda do suda kao ispomoć tamo gdje je najpotrebnije, kaže Miljenić.

Najavio je i reorganizaciju mreže sudova kojih će, kako je rekao, biti manje i bit će specijalizirani.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Nikako , nemoguće je u ovoj zemlji poslovati po zakonu i opstati.

većinu zakona oni mijenjaju iz čiste lijenosti – donesu zakon, ali nitko ne organizira niti kontrolira njegovo provođenje, onda, nakon par godina se konstantira potpuni kaos, i umjesto da zasuču rukave i krenu napokon provoditi zakone, oni donesu novi “još stroži” sa beznadnom idejom da kad postrože zakon, onda će se on implementirati samo od sebe, pa će pravosuđe i dalje ljenčariti.

no događa se potpuno suprotno, uvijek isto – oni koji su kršili blaže zakone bez ikakvih sankcija, nastave i dalje bez straha kršiti i strože zakone, što je sasvim logično. sav teret pada na poštene ljude koji su se i prije trudili poštivati zakone, pa ih novi stroži zakoni stavljaju u još neravnopravniji položaj s vječito nekažnjenim prekšiteljima.

sve u hrvatskom pravosuđu uvijek ide u korist prekršitelja a na štetu poštenih ljudi, a svemu je uzrok potpuna nesposobnost prava kao struke, gdje negativna selekcija caruje još na fakultetu, koji se studira i završava besmislenim bubetanjem paragrafa, bez ulažanja u bit stvari, bez poučavanja o načelima, bez razvijanja sposobnosti odvajanja bitnog od nebitnog, zdravog razuma i dobre vjere, načela pravičnosti i poštenja, logike, retorike itd. itd. dakle bez svega onoga što pravnike u drugim državama čini vrhunskim intelektualcima.

pravo je u marksističkom društvu bilo puka dekorativna forma, i tako se razvio sustav antivrijednosti. u 20 godina kvazidemokracije pravo se nije reformiralo ni milimetar, i dalje su na razini dekorativnih pro-forma pravnika iz jugoslavenskih šezdesetih.

no ova vlada, pogotovo ovaj ministar, odlučna je u tome da ništa bitno ne mijenja.

nije cilj pokazati da se nešto radi nego se donosi onako kako se da progurati.. donese se prvo malo blaža verzija, ako nema otpora, ide jača verzija.. pa još jača i tako dalje..logistička infrastruktura se gradi paralelno

gradi se zakonodavni okvir koji će od čitave države napraviti koncentracijaki logor za prisilni rad. samo tenkre koji u životu nije pročitao više od pola jednog zakona može misliti kako se tu radi o nesposobnosti ili ne znam čemu.. da je u pitanju nesposobnost, zakoni ne bi bilo tako savršeni i tako precizno usmjereni ka porobljavanju

Cilj je da se stalnim izmjenama pokaže da se nešto radi. A dok se čeka rezultat vrijeme prolazi. patritpokret

New Report

Close