Početak jeseni usporio rast industrije i maloprodaje

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2017. u 21:59
Trgovina je u plusu već 36 mjeseci/S. M. /PIXSELL

Energetika opet glavni pokretač, kapitalni proizvodi industrije podbacili čak 11,3% u odnosu na lanjski rujan.

Početak jeseni Hrvatskoj je donio rast važnih pokretača nacionalnog gospodarstva – prometa maloprodaje i industrijske proizvodnje. Iako je u odnosu na kolovoz kada je bila rasla 3,2 posto, industrijska proizvodnja usporila, još smo u plusu koji je proteklog mjeseca iznosio 3 posto na godišnjoj razini, podaci do Državnog zavoda za statistiku.

Najveći obol pozitivnom kretanju dala je energetika u kojoj rast iznosi 9,6 posto, te proizvodnja intermedijarnih proizvoda s rastom od 5,8 posto. Analitičari ipak upozoravaju i na izuzetno veliku negativnu stavku koja se odnosi na kapitalne proizvode – njihova je proizvodnja u odnosu na isti lanjski mjesec čak 11,3 posto manja.  Promatra li se godišnji skor – u devet mjeseci ostvaren je industrijski plus od 2,6 posto naspram istog razdoblja prethodne godine.

Čak 36 mjeseci zaredom u rujnu je rasla i potrošnja u maloprodaji, nominalno porasla za 6,5, a realno za 4,3 posto naspram lanjskog rujna, dok je mjesec prije na godišnjoj razini bila u plusu  6,4 posto na godišnjoj razini.

"Unatoč usporavanju, podaci za rujan potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa koje traju posljednje tri godine. No, na usporavanje realne godišnje stope rasta prometa u maloprodaji u rujnu ukazivali i prethodno objavljeni podaci HNB-a, prema kojima su u rujnu pokazatelji pouzdanja potrošača zabilježili blago pogoršanje u odnosu na kolovoz", komentirali su jučer analitičari Raiffeisenbank Austria. Uz napomenu kako maloprodaja još "broji" snažnu podršku izvrne turističke sezone, predviđaju da će branša i u budućim mjesecima imati solidne stope rasta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close