Počele isplate za male poljoprivrednike

Autor: Božica Babić , 28. lipanj 2016. u 21:59
Za OPG-e rezervirano 15 mil. eura/Damir Špehar/PIXSELL

Po 56,8 tisuća kuna uplaćeno je na adrese četiri mala gospodarstva.

Dok se čeka rasplet oko (ne)zakonite dodjele ruralnih potpora za mjeru 4, o čemu ocjenu trebaju donijeti hrvatska AFCOS mreža i inspektori Europske komisije, Agencija za plaćanja u poljoprivredi jučer je počela s isplatama prvih potpora za mjeru 6.3 koja se odnosi na razvoj malih obiteljskih gospodarstava (OPG).

Po 56,8 tisuća kuna uplaćeno je na adrese četiri mala gospodarstva, to su OPG Jakušić i Core Consulting iz Zagreba te Banek iz Zaprešića i Putnik iz Sinja. Za razvoj malih OPG-a bilo je rezervirano 15 milijuna eura uz pojedinačnu isplatu maksimalno 15 tisuća eura. Od pristiglih 1470 zahtjeva kriterije je zadovoljilo njih čak 1311 pa su u Ministarstvu poljoprivrede odlučili prvotni iznos povećati na 19,7 milijuna eura kako bi svi koji su prošli selekciju dobili potporu.

Za sada je Agencija odluke o isplati donijela za 469 kandidiranih projekata, a ukupna potpora koju će dobiti iznosi 53,4 milijuna kuna. Mali poljoprivrednici dobiveni novac mogu koristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata za obavljanje poljoprivredne proizvodnje ili prerade. Potporu mogu uložiti i u podizanje novih nasada, poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta te za izgradnju objekata u kojima će prodavati i/ili prezentirati kupcima svoje proizvode. 

Komentirajte prvi

New Report

Close