Po Matešinoj uredbi Rusi mogu tužiti RH

Autor: Saša Paparella , 01. svibanj 2017. u 21:59
Ruske banke lobirale su i kod oporbe/Željko Lukunić/PIXSELL

Grbin upozorio da izvlaštenje Sberbanka otvara prostor za tužbu od 1,1 mld eura.

Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, SDP-ovac Predrag Grbin osvrnuo se na optužbe potpredsjednice vlade Martine Dalić da SDP radi u interesu ruskih banaka, jer su se protivili Lex Agrokor.

 Otkrio je da su prilikom rasprava o tom zakonu u SDP dolazili predstavnici ruskih banaka i lobirali da se podrži Lex Agrokor.

"Odgovorili smo ono što su naši prethodnici rekli Rusima kad je bilo stani-pani a to je – jasno ne", rekao je. Govoreći o tužbi protiv RH koju najavljuje Sberbank, Grbin podsjeća da  "Hrvatska s Rusijom ima sklopljen ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja. Po njemu je zabranjeno izvlaštenje državljana jedne države u drugoj zemlji, primjerice Sberbanka u Hrvatskoj. Stupanjem na snagu Lex Agrokora možemo govoriti o izvlaštenju Sberbanka, čiji krediti dosežu vrijednost od 1,1 milijarde eura.

U slučaju stečaja Agrokora, Sberbank bi taj dug teško naplatio i ne bi mogao tužiti RH. Stupanjem na snagu Lex Agrokor, RH je otvorila mogućnost Sberbanku da naplati od hrvatskih građana 1,1 milijardu eura koje ne može naplatiti od Ivice Todorića", kažee Grbin. Inače, Uredba na koju se Predrag Grbin poziva stupila je na snagu još u studenome 1996., a potpisao ju je premijer Zlatko Mateša. 

Komentirajte prvi

New Report

Close