Plaće radnika u građevini trebale bi rasti 20 do 30 posto

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2017. u 08:17
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Zasad je usuglašeno da će osnovica plaće u granskom kolektivnom ugovoru biti povećana na tri i pol tisuće kuna, dok je dosad bila manja od tri tisuće

Poslodavci i sindikati u graditeljstvu u četvrtoj su "rundi" proteklih dana pregovarali o povećanju plaća građevinskih radnika, zahvaljujući čemu će, vjeruju poslodavci, biti zaustavljen, ili barem usporen odlazak radnika na daleko bolje plaćenu "bauštelu".

Zasad je usuglašeno da će osnovica plaće u granskom kolektivnom ugovoru biti povećana na tri i pol tisuće kuna, dok je dosad bila manja od tri tisuće. U konačnici, plaće radnika u građevini trebale bi rasti od 20 do 30 posto, pri čemu najviše za najdeficitarnija građevinska zanimanja.

Kako otkriva za Novi list Mirko Habijanec, predsjednik izvršnog odbora Udruge poslodavaca graditeljstva pri HUP-u, nova bi, bolja plaća hrvatskim građevincima trebala na račune sjedati najkasnije od veljače iduće godine, a namjera je i dalje ju povećati tako da se osnovica i satnica kroz godinu dana, dakle do kraja iduće godine, podignu na polovicu njemačkog standarda.

U Njemačku odlazi najveći broj hrvatskih građevinaraca, budući da su tamo plaćeni i do četiri, pet puta bolje nego u Hrvatskoj. U sindikatima građevine može se čuti kako bi domaći radnici kod kuće ostali i za polovicu njemačke plaće, jer život s obitelji nikakav novac ne može nadoknaditi, što su konačno shvatili i poslodavci. Odlazak njihovih radnika trbuhom za (boljim) kruhom uzrokovao je manjak od čak 30-ak tisuća građevinara u Hrvatskoj, zbog čega je, kaže Habijanec, usporio i oporavak građevine u posljednja tri kvartala.

Investicija nema zato što nema radnika, kaže Habijanec.

Nedostaje nam, procjene su, oko 30.000 radnika u građevini, i još sigurno nekoliko tisuća instalatera. Kritična situacija trebala bi donekle biti ublažena uvozom radnika iz zemalja izvan EU-a, prvenstveno BiH i Srbije, ističe Habijanec.

Komentirajte prvi

New Report

Close