Picula iz Turske: LNG terminal na Krku mogao bi poboljšati energetsku sigurnost Europe

Autor: Božica Babić , 06. veljača 2015. u 16:50
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

“Posljednji događaji vratili su energetsku sigurnost na vrh dnevnog reda vanjske politike Europske unije. “

"Izgradnja LNG terminala na Krku jedan je od modela koji može jamčiti energetsku neovisnost i sigurnost Srednje i Istočne Europe", istaknuo je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula koji kao jedini predstavnik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET) sudjeluje na interparlamentarnom seminaru "Energetska sigurnost, energetska učinkovitost i povezanost sa Zapadnim Balkanom i Turskom" u Ankari. Tema skupa su odnosi u sektoru proizvodnje i distribucije energenata između EU, zapadnog Balkana i prostora kojim moraju proći alternativni dobavni pravci energenata, a gdje zemljopisno i politički dominira Turska.  

Davanje prioriteta izgradnji LNG terminala u Hrvatskoj, koji bi omogućio stvaranje regionalnog tržišta plina i bio jamstvo opskrbe u slučaju prekida dotoka plina iz Rusije, kao projekt od  strateškog interesa, naglasio je zastupnik Picula, prepoznali su i u SAD-u gdje je osobno ovih dana o toj temi razgovarao i s visokim državnim dužnosnicima te države jer, dodao je, LNG terminal ima fleksibilnost koja mu omogućuje da u kratkom roku odgovori na bilo kakvu nestašicu plina.  

"Posljednji događaji vratili su energetsku sigurnost na vrh dnevnog reda vanjske politike Europske unije. Rat u Ukrajini i kriza u dijelovima Bliskog istoka poklapa se s mnogim današnjim globalnim izazovima energetske sigurnosti, zbog čega mnogi dijele moje uvjerenje kako je sada trenutak kada Europa mora biti ujedinjena u suočavanju s tim izazovima. EU radi na izgradnji „Energetske unije“, boljem međusobno povezivanju i koordinaciji kako bi se odgovorilo na globalne promjene“, poručio je Picula iz Turske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close