Pevec izišao iz stečaja, direktor Šket pregovara s DM-om

Autor: Suzana Varošanec , 26. lipanj 2012. u 22:00

Državu sa 21 posto dionica u Pevecovom NO-u predstavlja vlasnik Ivanićplasta Vitomir Klasić

Radnicima Peveca kojima je tijekom njegova stečaja na račun sjela prva rata od četiri zaostale plaće i otpremnine danas će biti uplaćena druga rata u iznosu od 6,5 milijuna kuna.

No, novac će radnicima prvi put doznačiti novo dioničko društvo Pevec maloprodaja neprehrambene robe koje je netom počelo poslovati. Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje o zaključenju stečaja nad Pevec Zagreb, te je registrirao novo dioničko društvo, potvrdila je stečajna sutkinja Branka Pleskalt, inače predsjednica suda, dodavši da će sud uskoro ukinuti nadzor nad novom tvrtkom. Novo društvo starta sa 123 mil. kuna temeljnog kapitala, 713 dioničara, 888 zaposlenih u 12 trgovačkih centara i 350 dobavljača, rekao je Darko Šket, bivši stečajni upravitelj koji je odlukom NO-a izabran za direktora nove tvrtke s petogodišnjim mandatom. Šketov prvi direktorski cilj je kako dobiti DM u Pevecove centre. To nam je otkrio napomenuvši da su u tijeku važni pregovori zbog sinergije na koju računa iz suradnje s DM-om. Kako je iznio, u potrazi je i za tvrtkama koje će ući u podnajam na katovima centara u Rijeci, Kutini, Osijeku i Slavonskom Brodu. “No, širit ćemo se i to na Veliku Goricu i Sisak, te Šibenik i Makarsku. Riječ je o poslovanju u iznajmljenim prostorima ili preko franšiznih partnera. Financijski efekt od toga donio bi daljnji rast prihoda za 10 posto”, rekao je.

U stečaju je tvrtka prihodovala 1,3 milijardi kuna, a u 2012. plan je 650 mil. kuna prihoda te 5 mil. kuna dobiti. Sastav NO-a je već poznat, a novost je što je vlasnik Ivanićplasta Vitomir Klasić ušao u NO kao predstavnik države. Prvi je to slučaj da je država imenovala privatnog poduzetnika za svojeg nadzornika, a na prijedlog stečajne uprave kako bi NO ojačali gospodarstvenicima. Iako su krenula nagađanja da bi država mogla uskoro prodati svoj udio, svi su to demantirali. “Novu funkciju smatram izazovom. Prioritet svih dioničara je da nova tvrtka uspije”, rekao je Klasić čija tvrtka ima 20-ak milijuna kuna prihoda i izvozi 75% proizvodnje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da, kada je stečajni upravitelj imao soli u glavi te umjesto prodaje imovine, u kojem slučaju se većina vjerovnika ne bi namirila, nastavio je sa poslovanjem i evo rezultata. Naravno, svemu su kumovale i banke koje su dopustile da se poslovanje nastavi, jer su procijenile da bi u suprotnom ostale kratkih gaća. Svakako primjer da se i uništen gospodarski subjekt može i te kako revitalizirati ukoliko postoji volja za to. No, u Hrvatskoje je praksa da se poduzeća namjerno uništavaju, za stečajnog se postavi pravnik koji nema veze sa ekonomijom, u bescjenje se da vrijedna imovina i aj ća, neko ostane bez kruha a bagra se oboogati… Zato i jesmo di jesmo. Kada onaj čačić kaže da proizvodnja Diokija nije ekonomski isplativa. Ministar gospodarstva. A Dioki drugi najveći hrvatski izvoznik sa tržištem koje guta sve njegove proizvode i iz koga su Ježić i klika isisali milijarde kuna. Ministar gospodarstva. Da nije tragično bilo bi komično…

bravo za pevec, opet je zadovoljstvo kod njih kupovati.

New Report

Close