Petir: Hrvatska poljoprivreda je na dnu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2015. u 16:21
Marijana Petir. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS) izjavila je u petak u Osijeku kako je proizvodnja hrane hrvatski nacionalni interes.

 Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS) izjavila je u petak u Osijeku kako je proizvodnja hrane hrvatski nacionalni interes, ali je poljoprivreda na dnu zbog neodgovornosti vladajućih struktura koje nisu bile spremne iskoristiti šansu koju daje Europska unija.

Na konferenciji o provedbi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u RH, Petir je kazala kako se za taj sektor odvaja gotovo 50 posto proračuna EU, ali dok druge zemlje imaju rast poljoprivrednog sektora Hrvatska bilježi pad.

Navela je kako je prema podatcima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj 2010. bilo 233 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), a prošle godine 45 tisuća OPG-a manje, što znači, kako je rekla, oko 200 tisuća manje ljudi bez prihoda na hrvatskom selu.

Program ruralnog razvoja pet puta je vraćan na doradu, što pokazuje aljkavost ministra poljoprivrede koji očito nije spreman poslušati ni jedan savjet, jer nije istina da u Ministarstvu nema stručnih ljudi, ustvrdila je Petir na konferenciji na kojoj su sudjelovali i Albert Dess, koordinator Europske pučke stranke u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta te Günther Felssner, predsjednik Bavarskog mljekarskog saveza.

Napominje kako i odgovorni dužnosnici u EU smatraju da Hrvatska "ozbiljno kasni s programom ruralnoga razvoja" te je izrazila zabrinutost kako će se povući predviđenih 330 milijuna eura za taj program ove godine.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić također smatra kako Hrvatske treba snažnije biti prisutna u Bruxellesu. "Moramo biti aktivno prisutni u Europi te našu poljoprivrednu politiku graditi u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije", istaknuo je Brlošić.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak ocijenio je kako su sve dosadašnje vlade i ministri poljoprivrede, koji su imali obvezu čuvati hrvatsko selo i hrvatsku poljoprivredu, "prespavali" posljednjih deset – petnaest godina i odgovorni su za vrlo tešku situaciju na selu. Moramo znati što su ciljevi razvoja hrvatske poljoprivrede, a to možemo znati samo ako budemo imali kvalitetnu strategiju razvoja tog sektora, koju do sada nije donio ni jedan ministar, upozorio je Kraljičak.

Komentirajte prvi

New Report

Close