Ovogodišnja proizvodnja mlijeka mogla bi se urušiti na razinu daleke 2003. godine

Autor: Božica Babić , 23. lipanj 2015. u 22:01
Globalna mliječna industrija suočava se s nizom poremećaja, a Hrvatska nije iznimka

Otkup mlijeka s hrvatskih farmi u padu, na globalnom tržištu cijene urušavaju rusko-kineske mjere, za očekivati je rast uvoza.

Ovogodišnji svibanj u odnosu na lanjski donio je negativan trend u otkupu mlijeka s hrvatskih farmi iskazan kroz osam milijuna kilograma, što je na godišnjoj razini pad od gotovo pet posto.

Ponovno svjedočimo urušavanju mliječnog sektora, jednog od najvažnijih u agrarnoj politici svake države. S obzirom na to kako je godina krenula, čini se da će 2014. sa 523 milijuna kilograma, odnosno većim otkupom od gotovo 20 milijuna kilograma u odnosu na godinu prije, ostati iznimka te da ćemo zapravo u 2015. pasti na proizvodnju ostvarenu daleke 2003. unatoč značajnim ulaganjima tijekom proteklih godina u primarni mliječni sektor. Zbirni podaci za tržište EU 28 poznati su zaključno s ožujkom, no ni oni ne ulijevaju optimizam baš kao ni trendovi evidentni i na globalnoj razini.

Otkup mlijeka u prva tri mjeseca na razini EU bio je manji nego lani 1,3 posto. Znake oporavka, odnosno veće proizvodnje naspram rezultata ostvarenoga u 2014. svjedoči tek Njemačka, najveći europski proizvođač mlijeka. U spomenutom je razdoblju u članicama EU proizvodnja punomasnog mlijeka u prahu bila manja za 15 posto, sireva i fermentiranih proizvoda za gotovo četiri posto, a konzumnog mlijeka 2,3 posto.  Unatoč smanjenoj proizvodnji paralelno se urušavaju i prodajne cijene i to ne samo na zajedničkom tržištu EU već i na području SAD-a i Oceanije, otkriva izvješće koje je administracija u Bruxellesu izradila krajem prošlog tjedna u kojemu stoji da se pad cijena mliječnih proizvoda kako industrije EU, Oceanije i Amerike kreće od 15 do 51 posto.

Što je razlog negativnim trendovima koji su uzrokovali niz poremećaja mliječne industrije, posebice kod EU, najvećeg svjetskog izvoznika? Ruski embargo ostavlja sve dublji trag, samo u prava tri mjeseca uvoz maslaca manji je 71 posto, sireva 64, te punomasnog mlijeka u prahu 42 posto. Slične brojke vezane su i uz Kinu, to najmnogoljudnije tržište do kraja ožujka u odnosu na isto razdoblje lani uvoz punomasnog mlijeka smanjilo je za 53 posto, maslaca 44, a obranog mlijeka u prahu za 33 posto.  Ove brojke upućuju da tržište RH može očekivati još veći uvoz mliječnog asortimana koji će uzrokovati daljnje urušavanje domaće proizvodnje.

EK odobrila

Stiže mliječni asortiman iz BiH

Mljekarska industrija iz BiH dobila je suglasnost EK za izvoz mliječnih proizvoda u EU koji bi mogao krenuti za dva mjeseca. Primarni cilj mljekara iz susjedstva povratak je na tržište RH. Certifikat su već dobili pogoni Megglea, sarajevski Milkos, Mljekara Livno i Mljekara Kozarska Dubica. Trgovina mlijeka je navodno slobodna, ne postoje izvozne kvote. Do 2013. godišnje se u RH izvozilo više od 50 milijuna kilograma sirovog mlijeka i ostalih proizvoda. Tako je Livanjska mljekara na hrvatsko tržište plasirala oko 300 tona sira, što je 70 posto cjelokupne proizvodnje.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close