Ova turistička regija dobila je specijalno izdanje crvenog vodiča Michelina

Crveni vodič Michelina. Press Foto Crveni vodič Michelina. Press Foto

Izdavačka kuća Michelin iz Pariza drugi puta zaredom izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča koji je u cijelosti posvetila Istri.

Radi se o publikaciji kakve inače Michelin objavljuje za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone, regije Trentino Alto Adige, koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti, važnosti teritorija i gourmet ponude, posebno su predstavljene i u takvim izdanjima.

Obzirom da je prema kriterijima Michelina Istra definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa (cijela Hrvatska ima ukupno tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom) u novom istarskom  izdanju, regiji je ponovo potvrđena jedna zvjezdica, kao i dosadašnje preporuke, s time da su popisu preporuka dodana još dva nova objekta

.Ovogodišnja važna novina je to što je u vodiču, osim turističkog djela Zelenog Michelina, predstavljeno i 16 najboljih istarskih vinarija te jednaki broj uljara. Ovo je izdanje za Istru vrlo bitno, a njegovi učinci posebno su važni za narednu perspektivu Istre. Naime, već sada radimo na izdanju za 2019. godinu. Prema prvim i inicijalnim pregovorima otvorit će nam se mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili pak onih sa zvjezdicama, no to ovisi o našim ugostiteljima i njihovim performansama te, jasno, kako će biti ocijenjeni od strane inspektora", pojasnio je Denis Ivošević , direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Ivošević dodaje kako je ovo prilika da se ugostitelji pokažu i dokažu da Istra može i mora puno bolje. "Dovoljno je prisjetiti se da Istra već gotovo deset godina pokušava na veća ili manja vrata doći do pozicije da se uopće razmišlja o nama, da dođete u priliku pokazati se. Danas, imamo tu poziciju, nadam se da ćemo biti mudri i znati iskoristiti ovu veliku šansu koja nam se nudi, jer popravni ispit ne postoji", kaže Ivošević.

Vodič Michelin - Istra Croatia dostupan je na englesko-njemačkom jeziku, a tiskan je u 15 tisuća primjeraka koji se dijele besplatno te će se, osim u uvrštenim restoranima, nalaziti na najfrekventnijim ključnim mjestima u Istri.  

Pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu zemlju na Mediteranu te, za poluotok srcolikog oblika, uronjenog u kristalnom plavetnilu Jadranskoga mora, ističe da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Poseban naglasak daje istarskom tartufu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i vinu, a potom su mjesta raspoređena abecednim redom i u skladu s time predstavljeni restorani na način da svaki ima predviđeni prostor s opisom i najvažnijim informacijama.

Uz Monte koji je zadržai zvjezdicu, u vodiču su Alla Beccaccia iz Valbandona, Batelina iz Banjola, Badi iz Umaga, Damir&Ornella, konoba Čok i Marina iz Novigrada, Meneghetti, San Rocco iz Brtonigle.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!