Ostojić: Raspuštanje Državnog stožera ne znači da se država povlači

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2014. u 13:37
Ranko Ostojić. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Ranko Ostojić izjavio je danas u Županji kako raspuštanje Državnog stožera za zaštitu i spašavanje, koji s radom prestaje 15. lipnja, ne znači da se država i njezine službe povlače s poplavljenih područja županjske Posavine.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas u Županji kako raspuštanje Državnog stožera za zaštitu i spašavanje, koji s radom prestaje 15. lipnja, ne znači da se država i njezine službe povlače s poplavljenih područja županjske Posavine.

"Bit će smanjen broj pripadnika vojske, policija je već reducirana, a Hrvatska gorska služba spašavanja više nema potrebe da bude na terenu. Primat, međutim, sada dobijaju ministarstva koja imaju puno veću ulogu poput ministarstava graditeljstva, zaštite okoliša, poljoprivrede, socijalne skrbi, zdravlja i znanosti", kazao je Ostojić.

Naglasio je i kako očekuje da Zakon o saniranju posljedica i normalizaciji života na poplavljenim područjima, nakon što ga je Vlada usvojila, već danas bude upućen u saborsku raspravu, a idući tjedan i usvojen kako bi u najkraćem mogućem roku stupio na snagu.

"Zakon ima ograničenje trajanja od godinu dana i u tom roku očekujemo da će završiti svi ovi poslovi", rekao je ministar i ustvrdio da na poplavljenim područjima treba i dalje zadržati istu razinu rada i aktivnosti.

Napomenuo je kako su u roku od sedam dana od donošenja zakona sva ministarstva dužna napraviti poseban program te u roku od mjesec dana izvijestiti Vladu šta su napravili na području koje je bilo poplavljeno.

Ocijenio je kako je na postradalim područjima puno učinjeno te podsjetio kako se Hrvatska do sada nije susretala s razmjerima katastrofe kakva je zadesila županjsku Posavinu.

"Vjerujem da smo neke stvari naučili kako bi se bolje mogli organizirati. Meni je najdraža rečenica kada netko kaže da država nije bila pripremljena za katastrofu. Nijedna država nije pripremljena za katastrofu", poručio je Ostojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close