Ostojić i Varga nadaju se efikasnijem HZZO-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2014. u 17:23
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Novinari su Ostojića i Vargu pitali što će se dogoditi nakon što HZZO izađe iz državne riznice, a krajnji je rok 1. siječnja iduće godine.

 Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da njegovo ministarstvo neće izgubiti dio ovlasti time što se iz državne riznice izvlači Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a direktor HZZO-a Siniša Varga nada se da će time HZZO dobiti veću ulogu, te da će transfer novca u trokutu pacijent – bolnica – HZZO biti efikasniji.

Novinari su Ostojića i Vargu pitali što će se dogoditi nakon što HZZO izađe iz državne riznice, a krajnji je rok 1. siječnja iduće godine.

Ministar Ostojić ističe da će se to dogoditi i značajno ranije, ali politička odluka o datumu još nije donesena.

Ne smatra da će Ministarstvo i on biti degradirani time što će HZZO kontrolirati transfer novca. "Dapače, to je neophodno", rekao je Ostojić podsjetivši na svoje izjave iz predizborne kampanje, kada je najavljivao izdvajanje HZZO-a do kraja mandata.

"Svaka osiguravajuća tvrtka funkcionira na osnovi profita i dobiti, a ja jamčim, borit ću se i dalje za javno zdrastvo dostupno svima. To je ključ svega, ne samo profit", dodao je Ostojić.

Vargu su novinari pitali znači li izdvajanje HZZO-a da će on praktički biti kontrolor sustava zdravstva, odnosno kreirati zdravstvenu politiku, a on im je odgovorio da HZZO zastupa interese svojih osiguranika.

Izdvajanjem se prestaje s transferom novca iz jedne pozicije na drugu u državnom proračunu, već provodimo agregaciju sredstava naših osiguranika kako bi oni dobili što kvalitetniju uslugu za što manje novca, ističe.

"To znači da se fiskalno ponašamo puno odgovornije prema novcu i da naši osiguranici to osjete na kvaliteti skrbi", dodao je Varga.

Ministarstvo zdravlja ima regulatornu ulogu – da osigura ravnotežu između onih koji plaćaju, onih koji pružaju usluge i onih koji primaju usluge.

"To je osnovna pozicija Ministarstva. A mi kao platitelji zdravstvenih usluga u tom trokutu želimo da to bude što transparentnije, ali isto tako da primatelji zdravstvenih usluga, a to su naši osiguranici, budu u ravnopravnom položaju s pružateljima usluga, bolnicama i liječnicima obiteljske medicine", ističe Varga.

Na upit hoće li HZZO nakon izdvajanja iz državne riznice imati veću ulogu, Varga je rekao kako se nada da će HZZO imati veću ulogu koja će biti "lišena politike i nekih elemenata koji taj transfer novca ne čine najefikasnijim".

Upitan "curi" li u zdravstvu previše novca iz sustava, Varga odgovara kako postoji prostor za poboljšanje efikasnosti, ali i da na tijek novca utječe puno čimbnika. "Vjerujemo da ćemo u skoroj budućnosti imati efikasniji sustav zdravstva", kazao je.

Na pitanje znači li to da ministar Ostojić nije najbolje obavio svoj posao, Varga je rekao da je Ostojić "odlično napravio sve pripremne radnje, studiozno napravio i donio stategiju zdravstva, koja dugi niz godina nije bila napravljena".

Komentirajte prvi

New Report

Close