Ostoja prodaje nekretnine LRH za 20 mil. eura

Autor: Suzana Varošanec , 14. rujan 2015. u 12:48
D. Ostoja/Željko Hladika/PIXSELL

Liburnija posjeduje veliki broj vila i nekretnina izvan upotrebe koje se redom nalaze na vrhunskim lokacijama.

Nakon što je izvanredna dionička skupština Liburnia Riviera Hotela prihvatila plan podjele kojim se 'rađa' još jedna nova tvrtka – LRH Hoteli Cavtat, na dnevni red izgleda dolaze liburnijske investicije. Ovaj opatijski hotelijer u većinskom vlasništvu SN Holdinga, trenutno u odličnim odnosima sa Gradom Opatijom i općinama koje drže kontrolni paket, upravo je pokrenuo prodaju svoje imovine koja nije u funkciji kompanijskog hotelskog biznisa.

Prvi potez prema potencijalnim kupcima Uprava LRH povukla je proteklog tjedna, i to javno pozvavši zainteresirane investitore da dostave svoje ponude što je zabilježila državna izvještajna agencija. Na prodaju se sad nudi pet vila u Opatiji, Lovranu i Medveji te nekoliko poslovnih prostora, ali i turistički atraktivni projekti koje novi investitori treba dalje razvijati svojim finacijskim injekcijama, a LRH očito ima druge planove. Za cijeli 'paket' ponuđenih nekretnina procjenuje se da tržišno vrijedi oko 20 milijuna eura.

Inače, LRH ima veliki broj vila i nekretnina izvan upotrebe koje se redom nalaze na vrhunskim lokacijama. Neke procijene govore da su one tržišno vrijedne oko 40 milijuna eura, što bi značilo da je aktualna prodaja veći zahvat u čišćenju 'non core' nekretninskog portfelja LRH, ali i 'bildanju' izvanrednih prihoda. Na tržište je ova kompanija iznijela i jednu rijetko viđenu 'robu', a to su tri razvojna projekta. Prati ih u cijelosti riješena prostorno-planska dokumentacija.

Poznato je inače da prostorni uvjeti, kao prvi uvjet po pitanju mogućeg projekta, inače predstavljaju jednu od velikih prepreka investitora, pa se ovo i tumači kao pravi 'mamac'. Prvi put od kada je LRH privatiziran prodaje se u sklopu razvojnih projekata "Kompleks Splendid". U zoni je turističke namjene, a čine ga zemljište na kojem je istoimeni hotel, no izvan je funkcije već godinama, kao i prateći objekti. I drugi razvojni projekt tiče se lovranskog područja. Vode ga pod imenom "Bungalovi i zemljište uz vilu Magnolija", a čine ga manji objekti, te zemljište koje je, također, određeno kao zona turističke namjene, i to s predviđenom izgradnjom hotela do 200 soba, i minimalno s tri zvjezdice.

Treći razvojni projekt čini se manjeg je 'kalibra', to je 'Vila Marina' u poslovno-stambenoj zoni, odnosno kako ističu u oglasu u pretežito stambenoj zoni, što ostavlja prostor i za kupca kojeg ne zanima ondje razvijati biznis.  Sve te nekretnine ne sudjeluju u prihodima LRH, a knjigovodstveno su skoro potpuno otpisane, pa u fundamentalnim pokazateljima koji se gledaju kod vrednovanja tvrtke one uopće ne sudjeluju – iako je evidentno da se radi o velikoj vrijednosti. Koliko velikoj  će biti poznato kad tvrtka objavi rezultate aktualnog natječaja, a to je po svemu sudeći vrlo brzo. Naime, Uprava tvrtke odredila je kratki rok za dostavu ponuda, a on ističe 1. listopada.

Kako je i nakon toga isto predviđena vrlo brza procedura – isplata kupnje u roku od 8 dana u slučaju da LRH prihvati ponude i potpiše ugovore s kupcima, moguće je da će već u prvoj polovici listopada LRH 'nabildati' svoj račun. Moguće je i da će aktualni natječaj privući veći interes, i to iz razloga što se LRH-ova Uprava odlučila da ne ističe početnu cijenu. Kriterij za odabir najpovoljnije ponude je najviša ponuđena cijena, a pravo sudjelovanja imaju fizičke i pravne osobe u Hrvatskoj. No, postoji navodno i mogućnost da za ove nekretnine zapravo već postoje zainteresirani kupci. S time se kalkulira zbog najmanje dva razloga. Prvo je što je određen kratki rok za dostavljenje ponuda, koji ističe za manje od tri tjedna.

Drugi je zato što nakon odabira najpovoljnije ponude kupac treba zapravo vrlo brzo iskeširati ponuđenu svotu. Pitanje je inače tko bi to imao dva, tri milijuna eura na raspolaganju da se u kratkom roku odluči za kupnju i isplati ugovorenu svotu. Prema tome posve je realno da su u 'tišini' radile agencije za prodaju nekretnine, i prije objave javnog poziva nudile te nekretnine zainteresiranim kupcima, ali ne preko oglasa, nego ipak malo diskretnije. U prilog toga govori i slučaj ispitivanja tržišta oglasom o prodaji LRH-ovog povijesnog Hotela Imperial. Čini se da je netko slučajno na to nabasao pa je tako stvar procurila u javnost.

Inače, Uprava LRH se tada očitovala da je njen cilj maksimalizirati vrijednost kapitala društva, što uključuje i pretvaranje imovine izvan funkcije kao i imovine s ograničenom funkcionalnošću u likvidniji te profitabilniji oblik imovine. A upravo o toj mogućnosti da su potencijalni kupci preliminarni interes već iskazali u nekoj neslužbenoj formi uoči javnog poziva moglo bi najviše biti riječi kod vila koje se nude na prodaju. To su vila Zagreb u središtu Optije, tri vile u Lovranu – vila Danica, Lauriana i Zagreb te vila Medveja u Medveji. Zanimljivo je i da dok SN Holding nije bio većinski vlasnik LRH, upravo on je na natječaju države dao najbolju ponudu za neke vile koje se sada prodaju, primjerice vilu Danica.

Neke s ovog popisa prodavala je i prethodna uprava još 2009. godine, a zanimljivo je i da se među ovim nekretninama nalazi samo jedna jedina nekretnina koja je bila svojevremeno oglašena na stranicama agencije Euro Villa, a to je Vila Zagreb u Lovranu. Kad je riječ o procjeni za pet vila, sa ukupno 3650 četvornih metara i pripadajućim zemljištem, mogle bi vrijediti navodno između 8 i 10 milijuna eura. Za takve pozicije traže se cijene između 700 i više od 1000 euro za m2 zemljišta. I na kraju u Opatiji se ovih dana intenzivno neslužbeno priča i o tome da Emil Tedeschi, većinski vlasnik Atlantica ili tamo nešto kupuje ili se raspituje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close