Ostoja pobijedio Kseniju Juhn, razlaz u prosincu?

Autor: Danijela Jozić,VLM , 16. studeni 2011. u 10:30

Vlasništvo u SN Holdingu će se, kako doznajemo, podijeliti u omjeru 75:25 posto, i to u korist Ostoje, a Ksenija Juhn navodno već traži kupca za svoj udio

Većinski vlasnici SN Holdinga – Ksenija Juhn-Bojađijev i Darko Ostoja – postigli su navodno dogovor o vlasništvu u toj tvrtki, bogatoj nekretninama, od kojih su svakako najvažniji opatijski Liburnia Riviera Hoteli (LRH). Tajanstvena Juhn, koju su neki mediji okarakterizirali kao jednu od najmoćnijih poslovnih žena u Hrvatskoj zbog vrijednosti njezine imovine, i Ostoja, poznat kao kralj kuponske privatizacije, prema pouzdanim informacijama Poslovnog dnevnika postigli su nedavno dogovor čiji bi formalni dio razlaza trebao započeti već na Skupštini dioničara SN Holdinga zakazanoj za 2. prosinca.

U zamršenoj priči o vlasničkim odnosima unutar SN Holdinga, u kojoj sve vrvi od tvrtki kćeri, od proljetos zategnuti odnosi dvoje dugogodišnjih poslovnih partnera trebali bi biti razriješeni tako da vlasništvo podijele u omjeru 75:25 posto, i to u Ostojinu korist. Iako se ovog ljeta u medijima moglo pročitati da će Ksenija Juhn istisnuti Darka Ostoju, čini se da će se ipak dogoditi drukčiji scenarij. Ksenija Juhn navodno već traži kupca za svoj udio u SN Holdingu (točnije nekretnine), a ta informacija govori da se unatoč postignutom dogovoru višegodišnji suradnici uopće ne rastaju idilično. Sukobu je navodno kumovalo stjecanje opatijskih Liburnia Riviera Hotela (koje je tvrtka dobila nagodbom s državom u srpnju prošle godine na račun odštete za dugove iz kuponske privatizacije).

Navodno je sin Ksenije Juhn-Bojađijev želio preuzeti operativno vođenje LRH iako nema iskustva u tom poslu, čemu se usprotivio Darko Ostoja, koji želi da opatijske hotele vode profesionalci. Inače, podjela između Juhn i Ostoje trebala se dogoditi još ljetos, dijeljenjem SN Holdinga na dvije tvrtke: VIS Mensu i Lux Holding, no na Skupštini to nije prošlo kao ni protuprijedlog (iza kojeg stoji Juhn-Bojađijev i dio dioničara) da se dividendom napokon isplati akumulirana dobit dioničarima. Kako je na Skupštini izjavio Darko Ostoja, predsjednik Uprave SN Holdinga (vidi se u zapisniku), tvrtka nema na raspolaganju tu gotovinu i riječ je zapravo o dionicama, odnosno o nekretninama (od kojih je najvredniji upravo LRH).

Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će proći Skupština dioničara SN Holdinga najavljena za početak prosinca. Za tu su “potrebu” već oformljene tri nove tvrtke: Nonnullus, Pectinatus te Lux ulaganja. Kako se može vidjeti iz dnevnog reda Skupštine, SN Holding će uložiti prava, tj. imovinu u te tri tvrtke, i to konkretno: 383,4 milijuna kuna u Nonnullus, 131,6 milijuna kuna u Pectinatus te 181 milijun kuna u Lux ulaganja. LRH će se prebaciti u tvrtku Nonnullus, dok za Pectinatus nije naznačeno na što će se odnositi prava (navodno na zagrebačke nekretnine), dok će se na tvrtku Lux ulaganja prebaciti projekti u Rovinju, Hvaru i Istri te ulaganje u fond Quaestus nekretnine Borislava Škegre. Ako predložene odluke prođu, to znači da će postojeći dioničari umjesto jedne imati četiri dionice (SN Holding se neće ugasiti).

Darko Ostoja, kojeg smo kontaktirali u utorak, nije želio davati komentare na ovu priču. Teško je i doznati koliko točno “zaraćene” strane imaju dionica u SN Holdingu. Prema najsvježijim podacima Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD), kao fizička osoba Ostoja ima blizu 14 posto, a Ksenija Juh 19,55 posto dionica, no dalje se one vode kroz tvrtke čiji su nam udjeli nepoznati, kao i kroz skrbničke račune. Do Ksenije Juhn-Bojađijev nemoguće je doći, a prava su rijetkost njezine fotografije u medijima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A što ostaje u SNHO dioničarima?

Ništa!

New Report

Close