‘Osposobite nezaposlene za stečajne upravitelje’

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2013. u 10:27
Ozren Matijašević; Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HUS predlaže pokretanje programa sufinanciranja osposobljavanja nezaposlenih ekonomista i pravnika za poslove stečajnih upravitelja.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) u svom današnjem priopćenju adresiranom na Vladu predlaže pokretanje programa sufinanciranja osposobljavanja nezaposlenih ekonomista i pravnika za obavljanje poslova stečajnih upravitelja.

Navodeći razloge svog prijedloga iz HUS-a navode kako praksa provođenja stečajnih postupaka po ocjenama mnogih već duže vremena ne donosi kvalitetne rezultate. "Svjedočimo pojavi da pojedinci s liste stečajnih upravitelja bivaju angažirani usprkos postojanju krajnje diskreditirajućih činjenica postojanja optužnica protiv tih osoba zbog kriminalnih radnji počinjenoj u obavljanju službene dužnosti. Ujedno, prosjek starosti osoba s liste stečajnih upravitelja sve je viši, a poslovi se zbog gospodarske krize i novih propisa (Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi) umnažaju", stoji u priopćenju. 

"Toplo se nadamo da će uskoro biti usvojen i Zakon o stečaju fizičkih osoba, koje trpe nepovoljnije uvjete u borbi s insolventnosti u odnosu na pravne osobe, a prilike u Hrvatskoj nalažu državi konačno iznalaženje ovakvog rješenja. Prema nekim procjenama za provedbu takvog zakona biti će potrebno osposobiti više stotina „stečajnih upravitelja“", dodaju iz HUS-a.

"Uzmemo li u obzir tužne brojke tržišta rada po kojima visokoobrazovani pravne i ekonomske struke čine 11,5 posto od ukupnog broja nezaposlenih, predlažemo da Vlada pokrene projekt sufinanciranja osposobljavanja nezaposlenih ekonomista i pravnika za stečajne upravitelje. Držimo da bi prihvaćanjem ove inicijative koristi za državu bile višestruke, kako s aspekta suprotstavljanja rastućoj nezaposlenosti, tako i s aspekata socijalne i ekonomske politike i njihovih neupitnih ciljeva i prioriteta", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Komentari (6)
Pogledajte sve


…@Kirin
Sta bi na kraju savjetovao takvima koji imaju integritet,…

Da bjeze iz ove zabokrecine.Ja sam to napravio prije 17 godina i nisam nikad zazalio ni trenutka.


ovchica@ ne bih se složio! Mukotrpan je put ako imaš integritet, ali na kraju uvijek isplivaš jer prave vrijednosti ne možeš dugo negirati. Samo treba biti uporan i izdržati!


@Kirin

Sta bi na kraju savjetovao takvima koji imaju integritet, da budu uporni i cekaju da isplivaju ili da se nauce “prodati”?

ovchica@ ne bih se složio! Mukotrpan je put ako imaš integritet, ali na kraju uvijek isplivaš jer prave vrijednosti ne možeš dugo negirati. Samo treba biti uporan i izdržati!


Manje bunike, više učenja Ozrene! Za stečajnog upravitelja osoba bi trebala prvo imati integritet, a zatim stvarno poznavanje poslovanja! Uz dužno poštovanje kako će osoba koja sebe ne može zaposliti ("prodati" poslovnoj zajednici) kvalitetno voditi stečajni postupak? [emo_zacudjen]

S obzirom kako se danas ljudi zaposljavaju, samo takvi koji se ne mogu “prodati” i imaju integritet

New Report

Close