Osnovna plaća veća oko 20%?

Autor: Suzana Varošanec , 28. siječanj 2019. u 14:54
Plaća bi trebala biti u iznosu od 5000 kuna, Foto: Damir Špehar / Pixsell

Inicijativu potvrđuje njihova predsjednica Jasenka Vukšić, a predsjednik HUP Udruge graditeljstva Mirko Habijanec kaže da će pregovori početi u veljači.

Na pragu su pregovori o Kolektivnom ugovoru (KU) za graditeljstvo zbog porasta cijene rada. Veći ‘minimalac’ u iznosu od 3750 kn bruto na snazi je od početka godine, a kako se izjednačio s osnovnom plaćom u graditeljstvu prema KU za poslove najniže složenosti, poziv na pregovore poslodavcima je uputio Sindikat graditeljstva Hrvatske.

Inicijativu potvrđuje njihova predsjednica Jasenka Vukšić, a predsjednik HUP Udruge graditeljstva Mirko Habijanec kaže da će pregovori početi u veljači. “Slažemo se da se u graditeljstvu trebaju povećati plaće kako bismo zadržali ljude. Osnovna plaća bi trebala težiti iznosu od 5000 kuna u kratkom vremenu, tj. biti veća oko 20%”, kaže Habijanec dodajući ipak da će na kraju Izvršni odbor Udruge trebati dati svoju suglasnost. Povećanje plaće moralo bi vrijediti za sve koji rade u ovoj branši (najmanje 35 zanimanja) te bi temeljem proširene primjene obuhvatilo najmanje 60.000 radnika, od čega 20.000 iz uvozne kvote.

Istodobno se od države očekuje da konačno uvede kontrolu plaća po KU čime bi se stalo na kraj nelojalnoj konkurenciji i radu u sivoj zoni, poručuje Habijanec.

Komentirajte prvi

New Report

Close