Osnovali i tim koji treba preduhitriti tužbe ulagača

Autor: Marija Brnić , 09. siječanj 2013. u 22:00
Denis Čajo, predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku/PIX

Konstruktivnim razgovorima protiv skupih sporova.

Pored tri radne skupine za ubrzanje investicija Vlada je osnovala i tijelo za pomoć stranim ulagačima koji bi mogli tužiti Hrvatsku, ako se nešto ispriječi njihovoj investiciji.

Hrvatska, naime, ima bilateralne ugovore o poticanju i zaštiti ulaganja s 51 zemljom, kojima se omogućuje vođenje sudskih i arbitražnih postupaka protiv Hrvatske ako se ne pruži zaštita investitorima, no prije toga se predviđa i pokušaj prijateljskog rješenja. Tu ulogu preuzet će Vladino povjerenstvo na čijem je čelu Denis Čajo, predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku. Čajo sada ne zna koliko je takvih sporova protiv Hrvatske, no najavljuje da će se napraviti 'inventuru'.

Problem je što su tužbe podnesene različitim tijelima, pa zato ne postoje podacima o broju slučajeva i njihovoj vrijednosti na jednom mjestu. Ulagači su se najčešće žalili na probleme izvlaštenja, dobivanja ili oduzimanja koncesija i dozvola, lokalne vlasti… Rješavanje problema je često usporavalo obraćanje ulagača nizu državnih tijela, pa u Vladi drže da će međuresorna skupina u kojoj su zamjenici ministara, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, te čelni ljudi AUDIO-a pomoći uklanjanju prepreka ulagačima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close