‘Osim Josipovića niti jedan političar nije rekao da je piratizacija zlo’

Autor: Bernard Ivezić , 10. travanj 2013. u 12:05
Nenad Marčec (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

U Hrvatskoj se autorska prava neće poštivati u praksi sve dok političari jasno ne poruče javnosti da je piratizacija nelegalna i zlo, istaknuo je Marčec.

U Hrvatskoj se autorska prava neće poštivati u praksi sve dok političari jasno ne poruče javnosti da je piratizacija nelegalna i zlo, istaknuo je na okruglom stolu "Izazovi zaštite intelektualnog vlasništva u industriji zabave" na otvaraju konferencije Intelektiv, kojoj je Poslovni dnevnik medijski pokrovitelj, glavni direktor za ZAMP u HDS-u Nenad Marčec. On je dodao da je do sada to učinio samo predsjednik Ivo Josipović.

"Ali njegovu poruku nisu ni saslušali kako spada, nego su mu odmah kritičari uzvratili i time si je nažalost, iako mu je poruka bila na mjestu i iskrena, zabio autogol", kaže Marčec.

Dodaje da se kritičari brane slobodom govora i pravom na pristup informacijama, a pri tome negiraju pravo autora da ostvare svoja prava. K tome, šira javnost, pojašnjava, misli da je trenutno stanje uredu jer se i političari ponašaju kao da je to uredu.

U svijetu, kaže, postoji već uhodana praksa kako se situacija može riješiti. Navodi primjer Francuske gdje se piratima ograničava brzina interneta pa čak i uskračuje veza na Internet na neko vrijeme, ako nastave piratizirati. U SAD-u, ističe, telekomunikacijski operateri i najveći proizvođači sadržaja međusobno su dogovorili primjenu sustava detekcije piratizacije.

"To je primjer da i sama industrija može učiniti neke korake. U Hrvatskoj do toga još nismo došli, ali postoji mogućnost da se postave neka pravila igre i optimist sam da se to može izvesti", zaključuje Marčec.

Komentirajte prvi

New Report

Close