Organizator Noći muzeja ne želi reći kako troši javni novac

Autor: Saša Paparella , 29. rujan 2015. u 12:45
Troškovi manifestacije nisu preveliki jer svi muzealci tu noć volontiraju

U udruzi Hrvatsko muzejsko društvo (HMD), organizatoru Noći muzeja, ne žele reći kako se potroši 405.000 kuna gradskog i državnog novca, niti koliko im daju sponzori.

Već deset godina udruga Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) organizira Noć muzeja. Manifestacija koja je počela 2005., kad je sudjelovalo šest zagrebačkih muzeja, postala je popularna i proširila se cijelom zemljom: ove je godine 255.000 građana posjetilo više od 200 muzeja, galerija i zbirki, a ulaz je posvuda bio besplatan.

Nejasno je, međutim, zašto su svi zaposlenici muzeja tu noć volontirali, a njihovi muzeji čak plaćali kotizaciju od 1200 kuna, kad HMD u ime te manifestacije prihoduje barem pola milijuna kuna godišnje. Kako službeno doznajemo, ove su godine organizatori samo od Grada Zagreba i Ministarstva kulture za Noć muzeja dobili 240.000 kuna: Ministarstvo je dalo 120.000 kuna, Turistička zajednica grada Zagreba 90.000 kuna, a Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport 30.000 kuna.  Kad tome pribrojimo dodatnih 165.000 kuna koje su muzeji namjenski dobili od Ministarstva kulture kako bi svaki od njih platio po 1200 kuna kotizacije za sudjelovanje u Noći muzeja, dolazimo do prihoda od 405.000 kuna.

 

120tisuća

kuna dalo je Ministarstvo kulture ove godine Noći muzeja

Ni to nije konačna svota, jer manifestaciju sponzoriraju i privatne tvrtke kao što su Ericsson, PBZ, Europlakat, Croatia osiguranje i Zagrebačka pivovara, kao i razni mediji, pa se prihod te jednodnevne manifestacije može procijeniti na znatno više od pola milijuna kuna. Sponzori nam nisu htjeli otkriti koliko su uplatili HMD-u, što je shvatljivo, no potpuno je nejasno zašto od čelnika HMD-a nismo mogli dobiti podatke o poslovanju udruge koja je financijski i te kako naslonjena na državni i gradske proračune. Iako u statutu udruge piše da je "rad HMD-a javan", predsjednica Milvana Arko- Pijevac puna je četiri mjeseca odugovlačila s odgovaranjem na naša pitanja pa nismo uspjeli doznati koliko novca HMD dobiva za Noć muzeja te kako se taj novac troši, s obzirom na to da muzealci volontiraju, a muzeji plaćaju kotizaciju za sudjelovanje.

Uspjeli smo doći do financijskog izvješća HMD-a za 2014., prema kojem je ta udruga imala 912.813 kuna prihoda, od čega su 674.075 kuna donacije, a od toga je 488.262 kuna iz proračuna. U strukturi rashoda, na usluge promidžbe i informiranja odnosi se 206.045 kuna, a na nespecificirane "ostale usluge", za koje bismo od čelnika HMD-a vrlo rado dobili detaljniju specifikaciju, još 309.865 kuna.  Za "naknade angažiranim osobama" lani je utrošeno ukupno 152.145 kuna. Dio traženih odgovora, iako ne sve, dobili smo u Ministarstvu kulture, glavnom sponzoru manifestacije. "Ministarstvo kulture financira program HMD-a, organizatora Noći muzeja.

Po vrednovanju nadležnog Hrvatskog muzejskog vijeća, savjetodavnog tijela Ministarstva kulture, predloženo je financiranje Noći muzeja u iznosu od 120.000 kuna", rečeno nam je u Ministarstvu, čime se otvorio problem mogućeg sukoba interesa. Naime, autorice projekta Noć muzeja su Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministra kulture, te Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica Vijeća (i bivša predsjednica HMD-a u dva mandata). Dakle, jedna autorica Noći muzeja kroz Vijeće vrednuje manifestaciju, a druga je visokorangirana u ministarstvu koje daje novac. Članica Vijeća je i Arko-Pijevac, predsjednica HMD-a. Svih sedmero članova Vijeća imenuje ministar kulture, a od toga troje članova predlaže HMD, organizator Noći muzeja.

Iz Ministarstva kulture nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje vide li problem u tome što preporuku za financiranje Noći muzeja dobivaju od Vijeća, gdje pola članstva čine predstavnici HMD-a, organizatora spomenute manifestacije, te vide li u svemu tome mogući sukob interesa. "Zašto udruga građana HMD dobiva toliki novac, dok je istodobno Ministarstvo kulture smanjilo financiranje muzejsko-galerijske djelatnosti u ovoj godini za 24 posto?", pitaju se muzealci s kojima smo razgovarali. Ističu da je "Noć muzeja simpatičan projekt, no to je zapravo kopija Europske noći muzeja koja se održava 18. svibnja svake godine".

Optužbe za nepotizam

Sin pomoćnice ministra negira vezu s HMD-om 

Neki od muzealaca spominju i nepotizam, tvrde da je propagandni materijali za Noć muzeja HMD naručio preko Otiuma, kulturne udruge koju vodi Igor Bulatović, sin doministrice Vesne Jurić Bulatović, no on to poriče. "Kulturna udruga Otium nije nikad poslovno surađivala s HMD-om, niti je aplicirala na natječaje HMD-a ili Ministarstva kulture za dobivanje sredstava, te shodno tome nikada od nikoga nije ni dobila nikakva sredstva", odgovorio nam je Igor Bulatović.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ova predsjednica muzejskog drustav je dobar milf.jel moze jedno vodstvo po noci muzeja osobno?

Bez obzira na dobre strane HMD-a ovakovo ponašanje spomenutih zaista ne čudi.Ministarstvo kulture HMD godinama izjednačava sa muzejskom strukom u cjelini potpuno pri tom zanemarujući činjenicu da je tek nešto više od 40% stručnih muzejskih djelatnika učlanjeno u HMD.Nadalje muzealci i ne volontiraju na ovoj manifestaciji već to moraju odraditi bez obzira bili članovi HMD ili ne,odnosno uopće ih se ne pita žele li ili ne sudjelovati…
Zašto se kao u svim drugim zemljama Europske unije ova manifestacija ne organizira na dan europske noći muzeja?
Zašto ministarstvo odbija osnovati Hrvatsku muzejsku zajednicu,odnosno udrugu koja bi zaista predstavljala sve stručne djelatnike hrvatskih muzeja ne zna se,valjda bi ministar ostao bez svoje zbirke biranih poslušnika,a i sve bi tada moralo biti transparentno,kako bi tada gore spomenuti lovili u mutnom..???

Nikakovo čudo…Spomeniti dvojac ,a i sadašnja predsjednica muzejskog društva uigran su tim,koji se već dokazao i doslovnim nametanjem novog muzejskog zakona svojim kolegama.Ministrova pomoćnica,inače osoba koja se nikada nije bavila primarnom muzejskom djelatnošću,te shodno rečenom o njoj doslovce nam pojma uvelike koristi političko zaleđe koje ju je i postavilo na ovo mjesto.Tako da od koga je dobro je.

New Report

Close