Oreškoviću pukao film, ministri ostali zatečeni

Autor: Marija Brnić , 03. lipanj 2016. u 07:30
Foto: P. Macek / Pixsell

Službeni su razlog odgode Vladine sjednice ‘premijerove izvanredne obveze’, no prije odlaska iz zgrade Vlade Tihomir Orešković potpredsjednicima Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu poručio je neka se uozbilje.

Netom prije najavljenog održavanja, sjednica Vlade odgođena je u četvrtak uz službeno obrazloženje da su razlog izvanredne obveze premijera Tihomira Oreškovića. Održana je nešto kasnije telefonska sjednica na kojoj su od 14 pripremljenih točki odrađene samo dvije: interpelacija o radu Ministarstva kulture i Zakon o socijalnoj službi. Novinari su uvjeravani kako nije posrijedi ništa neobično i novo, no oni koji prate rad Vlade ne pamte da su i ministri ostali zatečeni i da se premijer išeta iz Banskih dvora. Neslužbeno, prije odlaska iz zgrade Orešković je potpredsjednicima Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu poručio neka se uozbilje.

No, osim sjednice Vlade jučer se nije održala niti najavljena sjednica Upravnog vijeća Centra za prodaju i restrukturiranje, na kojoj je među ostalim trebala biti na dnevnom redu i odluka o obvezujućim ponudama za kupnju državnih dionica Končara, za koje prema rasporedu utvrđenom odlukom o prodaji u petak istječe rok za transakciju putem Zagrebačke burze. Budući da je riječ o prihodima koji bi državi trebali donijeti više od 350 milijuna kuna prihoda sjednica je održana danas.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da odgoda izdavanja euroobveznice ne dovodi u pitanje ništa što se tiče proračunskog procesa.“Od poznatijih stavki proračuna poput mirovina, plaća, socijalnih i inih transfera, servisiranja naših obveza, sve je u skladu s planom”, kazao je Marić u Banskim dvorima na novinskoj konferenciji koja je uslijedila nakon odgode.

Ustvrdio je da Vlada ima vremenski plan transakcija koji provodi, kako na domaćem tako i na međunarodnom financijskom tržištu, koji je u skladu s općim proračunom za ovu godinu i planom likvidnosti. “Ništa od toga ne dolazi pod znak pitanja”, ponovio je. Istaknuo je da transakcija izdanja euroobveznice “kao takva uopće nije upitna”, ali da je pomnim promišljanjem i racionalnim zaključivanjem odlučeno da se odgodi jer je procijenjeno da se u dogledno vrijeme mogu popraviti uvjeti hrvatskog zaduživanja.      

Komentari (12)
Pogledajte sve

DemiZon,super komentar !!!

Nama nije samo pukao film, nego bismo ih namlatili ko volove….

Neka mu nađu mjesta u ustavnom sudu, tamo je već ona kokoš iz SDP.

Karamarko je jučer shvatio da ne može skupiti večinu u Saboru pa je naprasno prije sjednice Vlade zatražio od Oreškoviča i Petrova da odstupe i da on ima 78 potpisa zastupnika da bude novi premijer, Oreškovič je skoro nasjeo ali ga je Kolinda odgovorila da da ostavku. Sada Orešković traži Petrova i Karmarka da odstupe što če Petrov prihvatiti ali Karamarko ne, i onda mu samo ostaje da ga u Saboru sruše, a Kolinda i Vaso da ga sruše u HDZ-u…Karamarko je bivši…

New Report

Close